‘Wij zijn socialisten’, zo heet de beweging waarmee enkele SP.A-militanten een maand van start gingen. De nieuwe beweging heeft als doel het vernieuwen en versterken van het socialisme. De groep breidt zich stilaan uit met vakbondslieden en (ex-)partijleden van de socialistische partij. SP.A-voorzitter John Crombez roept op om niet alles weg te gooien door interne verdeeldheid

Gisteren vond in Antwerpen een eerste bijeenkomst plaats van ‘Wij zijn socialisten’, een nieuwe beweging die de SP.A van onderuit wil veranderen. Een vijftigtal geïnteresseerden, vooral (ex-)partijleden, woonden de bijeenkomst bij, waaronder John Crombez en Yasmine Kherbache. Daarbij had de partijvoorzitter een duidelijke boodschap: een nieuwe duwende beweging is welkom, al mag het geen ooraak zijn van interne verdeeldheid.

Nieuwe beweging

De nieuwe beweging is ontstaan vanuit de kritiek dat de vernieuwingsoperatie die voorzitter Crombez startte niet snel genoeg gaat. Ook angst was een drijfveer om één en ander in gang te zetten. De vrees bestaat bij vele SP.A-militanten dat de SP.A hetzelfde lot zal ondergaan als hun Franse en Nederlandse collega’s. In beide landen verloren de socialisten de verkiezingen.

“Het moet fundamenteel anders”, stelt medeoprichter Stephen Bouquin. “Wij willen de partij van onderuit overhoop gooien, het liefst nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.”

Eerste bijeenkomst

Gisteren organiseerde de nieuwe beweging een eerste bijeenkomst. Daarbij werd gedebateerd over staken en ecosocialisme. De groep organiseerde zich via Facebook. Toch is de nieuwe beweging niet één van de honderden Facebookgroepjes, vindt medeoprichter Marc le Bruyn.

Op de eerste bijeenkomst was ook partijvoorzitter John Crombez uitgenodigd. Samen met Antwerps gemeenteraadslid Yasmine Kherbache woonde hij de bijeenkomst bij. Op een volgende bijeenkomst wil de beweging een grotere steun verwerven. Gastspreker op de tweede bijeenkomst is Paul Magnette (PS).

ADVERTENTIE