Gisteren, op 11 september, vierden de Catalanen de Diada Nacional, hun nationale feestdag. Op de viering was ook een delegatie van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), die het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven volop ondersteunt, aanwezig.

Zoals elk jaar hadden de verschillende Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen afzonderlijke bijeenkomsten in hoofdstad Barcelona. Tegen zonsondergang kwamen de meeste nationalisten samen aan een herdenkingsvlam op het plein Fossar de les Moreres.

Herdenkingsvlam

Op 11 september herdenken de Catalanen de overgave van het kasteel van Cardona in 1714. De nederlaag van de Catalanen tegen de Spaanse koning Filips V betekende een beknotting van de Catalaanse zelfstandigheid en het begin van een strenge Spaanse centralisering. Deze oorspronkelijke rouwdag evolueerde in de negentiende eeuw onder invloed van de Catalaanse zelfstandigheidsbeweging tot een nationale feestdag.

Sinds 1976, toen Spaans dictator Franco stierf, wordt deze gebeurtenis uitbundig herdacht en gevierd in de straten van Barcelona. Bij de vlam houden verschillende Catalaans-nationalistische verenigingen herdenkingen, die worden afgerond met het massaal zingen van het Catalaans nationaal volkslied.

Even live vanuit Barcelona, op de vooravond van de Diada

Publiée par Hans Verreyt sur dimanche 10 septembre 2017

Aanwezigheid Vlaamse Volksbeweging

De Vlaamse Volksbeweging en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ‘Assemblea Nacional Catalana’ (ANC) ondersteunen elkaar al jaren door onder andere aanwezig te zijn op elkaars festiviteiten en plechtigheden. De nationalistische Catalanen waren overigens de eerste partner van de Vlamingen in het Europees samenwerkingsverband EPI en maken net als de VVB deel uit van het ICEC (International Commission of European Citizens). Deze internationale commissie heeft als doel alle organisaties, instituties en individuen samen te brengen, die een democratisch Europa zowel theoretisch als in de praktijk willen verwezenlijkt zien.

De aanwezige Vlaams-nationalisten woonden op de feestdag verschillen evenementen bij, zoals bloemenhuldes en optochten. Niet alleen om er te genieten van de festiviteiten, maar ook om er bij te leren over hoe ze de mensen hier ertoe kunnen bewegen om mee de schouders onder de Vlaamse onafhankelijkheid te zetten.

Onafhankelijkheidsreferendum

Het is de laatste nationale viering voor het onafhankelijkheidsreferendum dat zal plaatsvinden op 1 oktober dit jaar. De uitgedaagde Spaanse centrale regering, die zich hevig verzet tegen zo’n referendum, verklaarde alle wettelijke instrumenten te zullen gebruiken om het referendum tegen te houden. Hoe dan ook lijkt de regering in Madrid zich niet al te druk te moeten maken, omdat de publieke steun voor onafhankelijkheid lijkt af te nemen.

1 REACTIE

 1. Volgens de BRT, het rode fabriekske, betoogden méér dan 400.000 mensen in Barcelona.
  Volgens DeTijd één miljoen.
  Volgens HLN zelfs 1,8 miljoen.

  Tijd voor een fact checkske?

  Nemen die journalisten zichzelf nog ernstig? Zijn het de bronnen die er met hun klak naar slaan? Is dubbelchecken uit de mode? Of is niet enkel de kennis van het Frans maar comme si comme ça maar ook de kennis van het Catalaans?

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/11/honderdduizenden-catalanen-gaan-de-strijd-op-voor-onafhankelijkh/
  https://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Miljoen-Catalanen-betogen-voor-referendum/9931140
  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2047318/2014/09/11/Na-300-jaar-eisen-de-Catalanen-vandaag-opnieuw-hun-autonomie-op.dhtml