De Guardia Civil, dat is de federale politie in Spanje vergelijkbaar met de vroegere Belgische Rijkswacht, heeft bij verschillende invallen in Barcelona miljoenen stembiljettenin beslag genomen. De Catalaanse overheid wil zondag een referendum houden over onafhankelijkheid. Spanje heeft dit plan echter ongrondwettelijk verklaart en probeert via allerlei middelen en interventies de stembusgang te verhinderen, maar Catalaans minister-president Carles Puigdemont en zijn regering houden voet bij stuk.

De Guardia Civil heeft bij tientallen invallen in Barcelona circa 2,5 miljoen stembiljetten en vier miljoen kiesenveloppen in beslag genomen. Ook 100 stembussen die in een loods klaar stonden voor gebruik deze zondag zijn mee genomen door de politiemacht.

10.000 extra politie-agenten

Volgens Madrid is het referendum zondag een “illegale verkiezing”. Om de stembusgang te verhinderen stuurt de centrale overheid nog eens 10.000 extra manschappen naar Barcelona en andere Catalaanse steden.

Eerder beval Madrid de Catalaanse politie, de Mossos, om de kiesbureaus nog voor zondag af te sluiten en de kiesverantwoordelijken te identificeren. De baas van de Mossos, liet echter verstaan dit bevel niet op te volgen. Gisteren betoogden duizenden studenten in Barcelona tegen de regering van Spaans premier Mariano Rajoy en haar beleid inzake Catalonië. “Deze betoging gaat niet meer over onafhankelijkheid”, zei een studente tegen Associated Press. “We komen nu op voor onze basisrechten.” Ook de bekende FC Barcelona-speler Gerard Piqué liep mee in demonstratie.

De minister van Binnenlandse Zaken van Catalonië Joaquim Forn liet verstaan dat de Catalaanse overheid vasthoudt aan haar voornemen om “een vreedzaam referendum” te organiseren zondag. Daarbij wees hij er ook op de Mossos “de stembusgang van 1 oktober niet zal verhinderen”.