Trudeau-Canada stuurt honderden asielzoekers terug naar oorlogslanden

6
3474

Hoewel de premier van Canada, Justin Trudeau, begin dit jaar zichzelf en zijn land profileerde als open en verwelkomend voor migranten om zich af te zetten tegen Amerikaans president Donald Trump (Rep.), lijken de cijfers te wijzen op een andere realiteit. Honderden asielzoekers worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, zelfs indien er een oorlog aan de gang is. De overheid voert ook een campagne die migranten laat weten dat het aanvragen van asiel geen automatische goedkeuring betekent.

Trudeau profileerde zich steeds als het linksliberale alternatief tegenover het strengere migratiebeleid van Donald Trump, wat hem veel lof opleverde van linkse westerse leiders en opiniemakers. Het gevolg van zijn uitspraken was dan ook dat een recordaantal migranten asiel aanvroeg in het land.

Deur toch niet open

Canada reageert daar nu op door het beleid te verstrengen en meer mensen terug te sturen. Zelfs naar landen die oorlog en conflict kennen. 249 mensen werden al teruggestuurd naar elf dergelijke landen. Bij de landen onder meer Irak, Afghanistan en de Democratische Republiek Congo.

Het nieuws van deportaties naar Irak en andere gevaarlijke landen komt enkele weken nadat data werd vrijgegeven door de Canadese overheid die erop wees dat het aantal asielzoekers dat de grens illegaal overstak vanuit de Verenigde Staten verdrievoudigd was. Dit is een gevolg van het strengere beleid in Amerika gevoerd door Donald Trump. Anna Pape, woordvoerster van de Raad van Immigratie en Vluchtelingen in Canada (IRB), noemde de huidige situatie “onhoudbaar”.

Naast het stijgend aantal deportaties voert de Canadese overheid nu ook een campagne om asielzoekers duidelijk te maken dat ze niet zomaar aanvaard zullen worden in het Noord-Amerikaanse land.

Een groot deel van de migranten komt uit Haïti. Vorig jaar werden er nog 100 Haïtianen teruggestuurd en dit jaar zijn het er al 474. Recent nog werd een verbod om mensen naar Haïti terug te sturen ingetrokken. Ook vanuit Mexico kwam er een grote instroom van mensen nadat een visumbeperking was opgegeven. Er werden in de eerste acht maanden van 2017 66 procent meer mensen teruggestuurd naar Mexico dan in heel 2016.

Kritiek

De oppositie en anti-immigratiegroepen zeggen dat Trudeau nu de brokken lijmt van zijn eigen fouten. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar de retoriek van de regering die mensen naar Canada gelokt heeft. De woordvoerder van de premier zegt echter dat de overheid zeer consequent is geweest. “Canada verwelkomt immigranten, maar er zijn wetten en normen die gevolgd moeten worden. Onze overheid zendt nu een duidelijk signaal.”

Nochtans liet de Canadese overheid deze week ook weten dat asielzoekers die de grens oversteken sneller toegang zullen hebben tot gezondheidszorg en werkvergunningen. Ze hebben daar recht op eens hun aanvraag verwerkt en goedgekeurd wordt.

6 REACTIES

 1. Wééral een linkse held minder!

  Verbaal is er doodse stilte bij GroenSpa. Iedereen kijkt de andere kant op. Druk druk druk! Geen tijd. Slachthuizen gaan voor…
  Non-verbaal horen we gesteun, gezucht en tandengeknars bij GroenSpa.

  Wééral een linkse held minder.
  Waar blijven we nu gedomme toch met die voorraad tweedehands voetstukken van onze gevallen rolmodellen?

 2. Opvangen van migranten, en zeker van migranten met een andere cultuur, is een zware en moeilijke opgave. Uitspraken als Wir schaffen das zijn op zijn minst onverstandig. Migratie dient bedachtzaam georganiseerd te worden. Gecontroleerd en gelimiteerd. Pas dan kan asiel en migratie succesvol zijn. Zowel voor de ontvangende maatschappij als voor de migrant. Al de rest is maatschappelijk gevaarlijke emotionele naïviteit.

 3. Wel wel wel. Kijk eens aan. Zelfs een linkse idioot zoals Trudeau loopt op den duur met zijn puberkop tegen de onprettige realiteit van de maatschappij ontwrichtende massa-immigratie aan. Of was hij altijd al van plan om onder het mom van “Wir schaffen das” de grenzen eigenlijk zo goed als gesloten te houden? Dan toont hij daarmee nog maar eens aan – alsof dat nog nodig was – hoe hypocriet politiekcorrect links is.