Campagneleider van Donald Trump werd afgeluisterd door FBI

0
549

De FBI heeft de oud-campagneleider van het verkiezingsteam van Donald Trump, Paul Manafort, voor en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgeluisterd. In die periode sprak Manafort ook veel met president Trump. Dat bericht CNN, dat Trump zo alsnog volgt in zijn bewering van enkele maanden geleden. Trump zei toen dat hij afgeluisterd werd. Nochtans werd die bewering indertijd door velen als ongeloofwaardig opzijgeschoven.

Niet tijdens campagne

Manafort staat centraal in het onderzoek naar vermeende Russische inmenging tijdens de verkiezingen en leidde de campagne van Trump van mei tot augustus 2016. In die periode werd hij echter niet bespioneerd.

Door een geheim bevel van de rechtbank, die zaken behandelt in verband met de ‘Foreign Intelligence Surveillance Act’ (FISA), begon men al in 2014 met een onderzoek. Dit draaide om het werk van een consulting groep uit Washington die werkte voor de toenmalige (pro-Russische) Oekraïense regering. Vorig jaar werd dat onderzoek stilgelegd wegens een gebrek aan bewijs.

Heropend

De FBI vroeg echter een nieuw bevelschrift aan en heropende het onderzoek. Dat nieuwe bevelschrift zou deel uitgemaakt hebben van de inspanningen van de FBI om de banden tussen medewerkers van Trump en mogelijke Russische agenten te onderzoeken. Het bevelschrift vereiste een goedkeuring van de top van het ministerie van Justitie en van de FBI. Deze stonden toen respectievelijk onder leiding van de in opspraak gekomen Loretta Lynch en de door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey.

Die laatste heeft dan ook mogelijk misleidende verklaringen afgelegd rond het afluisteren door de FBI. Tegen de parlementaire onderzoekscommissie zei hij immers dat “hij geen informatie had betreffende die tweets.

De reden voor het nieuwe bevelschrift was dat speurders bij de FBI een serie van “vreemde verbindingen opmerkten tussen partners van Trump en Rusland.” Ook zou de CIA informatie verzameld hebben die er op wees dat Russisch president Poetin zijn veiligheidsdiensten had opgedragen om de Amerikaanse verkiezingen te verstoren.

Veel vraagtekens

Omdat de rechtbank die toeziet op dit alles in het geheim werkt en de surveillance zo ingrijpend is, komt het bestaan van dergelijke onderzoeken zelden naar buiten. In dit geval raakte het onderzoek bekend en speculeert men over de mogelijke draagwijdte en impact van het onderzoek. President Trump zelf hielp hieraan mee door bekend te maken dat de Trump Tower werd bespioneerd.

Aangezien Manafort zelf een tijdlang in de Trump Tower woonde, lijkt het waarschijnlijk dat hij ook daar afgeluisterd werd. Het ministerie van Justitie en de FBI hebben altijd ontkend dat Trump werd afgeluisterd.

Manafort is een oudgediende bij de Republikeinse partij en werkte onder Ronald Reagan en George H.W. Bush. Nu staat hij centraal in het diepgaand onderzoek van speciaal onderzoeker Robert Mueller naar vermeende Russische inmenging. Die zou ook van plan zijn klacht in te dienen tegen Manafort.