Alfred Gadenne (cdH) is dood aangetroffen op het kerkhof recht tegenover zijn woonst in Moeskroen. De burgemeesters dood is bevestigd door de procureur des Konings van Doornik-Bergen, Christian Henry. Volgens de Waalse media is de burgervader zijn keel overgehaald met een mes.

Gadenne sloot eigenhandig elke avond het kerkhof tussen 20u00 en 20u30 af. Echter moet deze avond iets fout zijn gelopen. De burgemeester zijn keel werd overgesneden. Een verdachte is aangehouden. Het zou gaan om de 18-jarige zoon van een ontslagen ambtenaar. De jongeman wordt in de loop van vandaag ondervraagd door de onderzoeksrechter.

“Immens verdriet”

Verschillende Waalse politici hebben op Twitter reeds hun medeleven betuigd. Bij deze politici is ook de partijvoorzitter van cdH, Benoît Lutgen. “Mijn verdriet is immens. Ik verneem het overlijden van onze vriend Alfred Gadenne. Ik wens mijn innige deelneming aan zijn naasten”, aldus de cdH-leider op Twitter.

Ook vooraanstaande politici uit andere partijen communiceerden reeds hun medeleven aan de nabestaanden van de vermoorde burgemeester.

Moeskroen

Begin deze maand werden verschillende wagens in brand gestoken in Moeskroen. De brandweer troef toen vier brandende auto’s aan nabij een schoolgebouw na een oproep. Het incident vond een tweetal weken plaats nadat nog een tiental andere auto’s in brand werden gestoken. Het politie-onderzoek gaf toen geen uitsluitsel.

Gadenne begon zijn loopbaan als zelfstandige, maar werd politiek actief voor de PSC (Parti social chrétien) – de voorloper van de cdH – in de vroege jaren ’80. Sinds 2006 diende hij als burgemeester van Moeskroen. Hij werd begin dit jaar 71 jaar oud.