De nieuwe burgemeester van Lampedusa Salvatore Martello vertelt dat het eiland op instorten staat door het gedrag van de migranten. Hij schreef een open brief aan de Italiaanse regering om de situatie aan te klagen. 

Lampedusa is in de afgelopen jaren beroemd geworden als een van de belangrijkste toegangspunten tot Europa voor de illegale immigranten die de oversteek naar Europa wagen. Het eiland kwam vaak in het nieuws, tevens werd het vaak naar voren gebracht als een symbool voor de Europese ‘Wilkommenskultur’.

Wetteloosheid

“Bedreigingen, mensen die lastig gevallen worden, diefstallen, Lampedusa staat op de rand van instorting”, schrijft Martello. Hij roept daarnaast op tot de sluiting van het “nutteloze” opvangcentrum op het eiland. “De politie staat machteloos.”

“De kroegen zit vol met dronken Tunesiërs die vrouwen lastigvallen. Ik ontvang tientallen berichten van bange toeristen, hoteliers, handelaars en restauranthouders die dagelijks lijden”, aldus Martello.

Volgens Martello is het opvangcentrum op het eiland grotendeels verantwoordelijk voor de chaos, zoals “constante diefstal in kleren- en voedingswinkels”. Daarnaast beschrijft de situatie als quasi wetteloos. Volgens hem wordt het opvangcentrum opvangcentrum zwaar bewaakt door verschillende veiligheidsagenten. Toch kunnen de migranten komen en gaan naar believen.

“klimaat van angst”

Martello volgt de vorige burgemeester van het eiland, Giusi Nicolli (PD), op. Martello won de verkiezingen door in te zetten op het thema veiligheid. En door te wijzen op de wetteloosheid die tegenwoordig op het eiland heerst. Tevens was hij eerder al tien jaar burgemeester, van 1992 tot en met 2002.

Nicollini, die een vredesprijs van Unesco mocht ontvangen vanwege haar “menselijkheid en haar niet aflatende inzet de migratiecrisis op het eiland in goede banen te leiden”, veroordeelde intussen de uitlatingen van haar opvolger. Volgens haar probeert Martello een “klimaat van angst” te scheppen.