De federale gerechtelijke politiek heeft deze ochtend 8 huiszoekingen uitgevoerd in Brussel. Dit in het kader van een terreuronderzoek. Het nieuws werd gebracht door La Dernière Heure, maar werd intussen bevestigd door het federale parket.

Het parket communiceert dat de razzia’s kaderen in een onderzoek naar verschillende ‘Syriëstrijders’. Het gaat om jihadisten die reeds in 2014 vertrokken naar het Midden-Oosten om er met jihadistische groeperingen te vechten tegen de overheden van Syrië of Irak. Volgens La Dernière Heure zou het specifiek gaan om Samir El Yaakoubi, een islamist afkomstig uit Molenbeek.

De meeste huiszoekingen vonden ook plaats in Molenbeek (5). Hiernaast 1 razzia in Jette, 1 in Asse en 1 in Anderlecht. Tijdens de huiszoekingen zijn heel wat dingen in beslag genomen. Of er echter ook mensen zijn opgepakt, moet nog blijken.

Onrustig Brussel

De invallen volgen eerdere huiszoekingen op in het Brusselse afgelopen zomer. Zo werden begin juli nog verschillende wapens in beslag genomen en vier mensen opgepakt voor verhoor. Sinds de aanslagen in Parijs in 2015 en in Brussel/Zaventem op 22 maart 2016 worden in Brussel – en in het bijzonder Molenbeek – regelmatig huiszoekingen en invallen georganiseerd door de veiligheidsdiensten. In het voorjaar van 2017 bleek ook nog dat maar liefst 144 vzw’s worden onderzocht in en rond Molenbeek rond terreur, islamradicalisme en zware criminaliteit.

Molenbeek was de afgelopen jaren in de aandacht van de wereld door de medeplichtigheid van bewoners aan de terreurdaden in Parijs, Zaventem en Brussel. Sommige buitenlandse kranten gingen zelfs zo ver om Molenbeek de “Jihadi-hoofdstad van Europa” te noemen. In nasleep van de aanslagen in Parijs in november 2015 zei Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) toen dat hij “Molenbeek [ging] opkuisen”, waarop heel wat huiszoekingen volgden.