De Berliner Morgenpost pakt uit met de criminaliteitscijfers van Berlijn voor het jaar 2016. Opvallend is dat de misdaad stijgt. Bijna de helft van de misdrijven worden gepleegd door mensen die niet de Duitse nationaliteit bezitten.

Vorig jaar hadden bijna 45 procent van alle mensen die in Berlijn van een misdrijf verdacht werden een buitenlandse nationaliteit. In vergelijking met 2015 is dat een stijging van bijna vijf procent. Dat blijkt uit de het jaarlijkse misdaadstatistieken van de stad.

Misdrijven in asiel- en vreemdelingenrecht

Mensen met een migratieachtergrond die alsnog de Duitse nationaliteit bezitten worden niet tot deze groep gerekend. Onder deze groep bevinden zich ook toeristen of reizende criminele bendes. Veelal zijn dat Oost-Europese bendes die gespecialiseerd zijn in inbraken.

Een andere reden die gegeven wordt voor de stijging is het grote aantal misdrijven op het vlak van asiel- en vreemdelingenrecht. Als dit soort misdrijven niet meegerekend worden daalt het aantal buitenlandse verdachten van 45 procent naar 37 procent. Dat cijfer is nog steeds buitenproportioneel hoog.

Het aandeel buitenlanders is vooral hoog in de categorie van zakkenrollen, daar zijn niet-Duitsers goed voor 91 procent van de verdachten. Ook in de categorie heroïnehandel is hun aandeel buitenproportioneel hoog, maar liefst 85 procent. Bovendien zijn 80 procent van de mensen die van autodiefstal worden verdacht niet-Duitsers.

“Meer immigratie, daardoor buitenproportioneel meer misdrijven”

Woordvoerder van de liberale FDP in Berlijn Marcel Luthe vraagt om een betere besteding van middelen voor de veiligheidsdiensten. “Als we meer immigratie hebben, en daardoor dus buitenproportioneel meer misdrijven, dan moet ons veiligheidsapparaat duidelijk buitenproportioneel meegroeien”, aldus Luthe. 

Volgens Benedict Lux, van de Groenen, valt er niets goed te praten. Volgens hem mag men wel niet veralgemenen door hele bevolkingsgroepen in verdenking te stellen. Berlijn wordt sinds 2016 bestuurd door een linkse coalitie van de SPD, Die Grünen en Die Linke.

In veel plaatsen in Duitsland merkt men een stijging van het aantal misdrijven. Zeker na de migratiecrisis in 2015. Zo is bijvoorbeeld in het eerste halfjaar van 2017 het aantal verkrachtingen in de Duitse deelstaat Beieren met bijna de helft toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkrachtingen door niet-Duitsers steeg daar met maar liefst 90 procent.