Federaal minister van Mobiliteit, François Bellot (MR), laat in La Libre Belgique en La Dernière Heure verstaan dat een privatisering van de NMBS voor hem geen optie is“Dat de Vlamingen maar beginnen met het privatiseren van De Lijn, en dan zullen we opnieuw praten”, stelt de liberale excellentie.

Het ‘relletje’ omtrent de privatisering van de NMBS begon met een verklaring van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Zo stelde Van Overtveldt dat de privatisering van de NMBS geen taboe mocht zijn en we eens moesten kijken naar “waar de NMBS vandaag staat. Wat [zou] bijvoorbeeld de andere of betere rol [van de NMBS] kunnen [zijn] in het mobiliteitsprobleem van ons land, dat toch niet klein is?” Ondanks dat vicepremier voor Open Vld, Alexander De Croo, het voorstel direct ondersteunde, veegde premier Charles Michel (MR) het van tafel.

Grootste nadeel voor Vlaanderen

Met te stellen dat de Vlamingen “maar beginnen met het privatiseren van De Lijn” richt Bellot zich voornamelijk tot N-VA-vicepremier Jan Jambon. De N-VA’er is namelijk een groot voorstander van de privatisering van de NMBS. “Voor de duidelijkheid: de privatisering van de NMBS staat niet in het regeerakkoord, enkel een vermindering van het aantal dochterondernemingen”, stipuleert de minister.

Volgens Bellot is het “bovendien […] gewoon onmogelijk om een spoorbedrijf te privatiseren. Het is ondenkbaar en ondoenbaar. Dat men me eens zegt welke meerwaarde dergelijke operatie zou hebben voor de reiziger. Geen enkele! […] En hoe dan ook, vertel me eens welk privébedrijf gaat investeren in een bedrijf dat permanent aan een financieel infuus ligt? […] In tegenstelling tot wat men denkt, zou Vlaanderen en niet Wallonië hierdoor het zwaarst gestraft worden. Omdat Vlaanderen Brussel omringt. En u weet ook dat Brussel hier niet mee akkoord zal gaan”, betoogt Bellot.

“Disproportionele” staking

De discussie over de privatisering van het spoor is een ‘argument’ voor de vakbonden om te staken tegen de regering. Formeel is er echter nooit sprake geweest van een potentiële privatisering. Premier Michel deed immers meteen de deur dicht. Niettemin noemt Bellot de aangekondigde staking van 10 oktober “disproportioneel”.

9 REACTIES

 1. De Lijn is Vlaamse materie.
  De NMBS is federaal en een bodemloos vat. Peperduur dus. Om de rijke mensen te sponsoren. De elite van de vakbond.

  Dus moei u met uw eigen zaken, Bellot.

  Ps: We zijn er trouwens al mee bezig. Misschien kan u ondertussen het Marshall plan voor de zoveelste keer oppompen? Het aantal rustinnekes is al niet meer te tellen.

 2. Als men ze toch niet wil privatiseren zal het met de NMBS vergaan zoals met die andere stakersbond, de Sabena. Misschien om te beginnen de NMBS in Vlaanderen volledig onder Vlaams beleid brengen. Wat de Walen en de Brusselaars ervan zullen bakken is alsdan hun probleem.

 3. Met ‘liberalen’ als François Bellot heb je geen socialisten meer nodig. In Wallonië bestaan de electorale mogelijkheden uit liberale socialisten, christendemocratische socialisten, socialisten, marxisten en eco-socialisten.

  “Volgens Bellot is het “bovendien […] gewoon onmogelijk om een spoorbedrijf te privatiseren. Het is ondenkbaar en ondoenbaar.”

  Mogelijk, denkbaar, doenbaar en werkt uitstekend in het Verenigd Koninkrijk.

  • Persoonlijk ben ik voorstander van een andere metafoor : Dat Vlaanderen de locomotief is, die een sliert roestige waalse treinstellen met reizigers die niet betalen en franstalig personeel dat om de haverklap op de remmen gaat staan moet voortslepen.

 4. De privatisering van de NMBS staat niet in het regeerakkoord, enkel een vermindering van het aantal dochterondernemingen”, stipuleert de minister (texto). Laat ik BDW parafraseren, die verklaarde: “Wij voeren het regeerakkoord uit”. Einde discussie.

 5. de privatisering van de NMBS,vuurtoren voor partijen die het licht willen afwenden van hun totaal falend beleid.
  Wie verder kijkt dan zijn neus lang is ziet enkel nadelen :
  zie Engeland waar de prijs verviervoudigd is tov voor de privatisering.
  zie Nederland waar de uitbating van regionale lijnen aan een infuus liggen om terug bij de (staats)NS te keren
  Natuurlijk is de NMBS een ideale afleider van het imploderende zomerakkoord voor een minister van financiën die weer eens moet gaan uitleggen waar het tekort van komt terwijl men al een overschot moest hebben

  • Uiteraard zal de prijs van een ticket marktconform worden. NMBS boekt jaarlijks een kwart miljard euro verlies. Onze zogenaamde ‘goedkope’ tickets worden dus in feite gesubsidieerd door de belastingbetaler. Het zijn dus in wezen zeer dure tickets, waarvan echter het grootste deel van de kost gecollectiviseerd wordt. Een privébedrijf kan zich, in tegenstelling tot de overheid, niet veroorloven om miljarden verlies te maken en de (toekomstige) belastingbetaler op te zadelen met de consequenties van haar falen. Als de tickets te duur zouden worden, zal men bovendien klanten verliezen: vraag en aanbod.

  • Heb je de zeven miljard schuld van de NMBS uit 2004 meegeteld + intresten? (7 miljard + rente)
   Heb je de huidige schuld van de beide maatschappijen + hun talloze dochtertjes + de intresten meegeteld (6 miljard + rente)
   Heb je de jaarlijkse subsidie van drie miljard meegeteld? Dus grofweg sedert 2004 komt dat op 13 jaar maal drie miljard per jaar = 39 miljard subsidies.

   De totale ticketprijs mag dus verhoogd worden met – zeggen en schrijve – een hallucinante 52 miljard + rente?

   Verviervoudiging? Ik zie graag je berekeningen…..

Comments are closed.