In een gesprek met VTM NIEUWS liet CD&V-voorzitter Wouter Beke zich kritisch uit over de aangekondigde stakingen bij de openbare diensten. Deze zijn volgens hem “nodeloos”. “Als men zegt dat men staakt tegen een privatisering van de NMBS, dan begrijp ik niet waarover het gaat, want die staat niet op de agenda”, countert Beke het argument van de vakbonden.

De laatste twee weken kondigden verschillende afdelingen van de socialistische vakbond ACOD stakingen aan. Zo zal er onder meer bij de post, de NMBS en de VRT worden gestaakt. De grote angst van de vakbonden: een mogelijke privatisering van de NMBS. Eerder had minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nog gesteld dat deze piste een keer moest worden bekeken. Premier Charles Michel (MR) sloot echter meteen de deur, en stelde dat hiervan geen sprake kon zijn.

Beke: “Niet zinvol”

De discussie over de privatiseringen werd echter voor het eerst aangewakkerd door vicepremier voor CD&V Kris Peeters. Beke noemt het nu “niet verstandig van [de] ministers om uitspraken te doen over een mogelijke privatisering van de NMBS en daarover te provoceren”. Het staat volgens de CD&V-voorzitter verder niet op de agenda.

“Daar een staking voor organiseren, is dus niet zinvol. Ik wil vragen om het geheel te bekijken: we hebben de laagste uitkeringen en pensioenen verhoogd en jobs gecreëerd, het aanval vacatures neemt toe. Dat is het sociaal-economische bilan en dat verdient grote appreciatie”, betoogt Beke in een gesprek met VTM NIEUWS.

Beke: “Die centrumpartij, dat zijn wij”

De komende gemeenteraadsverkiezingen dreigen een strijd te worden tussen enerzijds CD&V – dat zijn positie van lokale marktleider wil behouden – en anderzijds N-VA dat de ambitie heeft om die rol over te nemen. Volgens Beke is er tot op heden nog altijd maar één centrumpartij in Vlaanderen: CD&V.

N-VA is volgens Beke immers maar “groot […] geworden door Vlaams Belang leeg te plukken en hun electoraat over te nemen”. Ook maakt hij met te stellen dat “Voka hun werkgever is” een opmerking over de rechtse kanten van N-VA haar socio-economisch programma.

Volgens Beke moet een centrumpartij waarden voorstaan, kansen bieden, economische groei en sociale vooruitgang ambiëren, hervormingen doorvoeren maar ook bijkomende middelen voor de pensioenen voorzien. “Die centrumpartij, dat zijn wij”, aldus een overtuigde voorzitter.