De Britse ngo Save the Children wordt ervan verdacht samen te werken met mensensmokkelaars. Dat zou te zien zijn in beelden die op de Italiaanse televisie verschenen. De openbare aanklager van Trapani laat weten de zaak te onderzoeken.

De beelden verschenen op het televisieprogramma Matrix op Canale 5. Volgens de programmamakers is daarop te zien hoe mensensmokkelaars voor de kust van Libië een boot met migranten naar een schip van Save the Children, de Vos Hestia, brengen.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/911917277175574528

Openbare aanklager onderzoekt de zaak

De migranten op de boot lijken duidelijk uit Sub-Sahara Afrika afkomstig. De vermeende mensensmokkelaars hebben daarentegen een Noord-Afrikaans uiterlijk. Ook is te zien hoe een van Noord-Afrikaans uitziende mannen de migranten op de boot slaat, alvorens zij naar het ngo-schip gebracht worden.

Het is niet duidelijk waar het ngo-schip heen ging na het voorval. Volgens de Italiaanse krant Giornale Di Sicilia wordt de zaak onderzocht door de openbare aanklager van Trapani. Specifiek gaat het om de kapitein van de Vos Hestia, Marco Amato. Hij wordt nu onderzocht voor mensensmokkel.

Save the Children ontkent de zaak. “Wij communiceren niet met mensensmokkelaars“, zegt een woordvoerder van de ngo. “Save the Children is niet op de hoogte gebracht door de autoriteiten over mogelijke lopende onderzoeken naar ons of onze medewerkers aan boord van de Vos Hestia.”

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/911917999338278913

Gelijkaardig voorval in augustus

De zaak doet denken aan een gelijkaardig voorval in augustus. Toen ging het om een schip van de Duitse ngo Jugend Rettet. Toen kwamen er undercoverbeelden aan het licht waaruit bleek dat de ngo rechtstreeks contact heeft gehad met de mensensmokkelaars.

Volgens aanklager Ambrogio Cartosio van het gerecht in Trabani waren er toen “contacten, ontmoetingen, afspraken” tussen het schip van Jugend Rettet en de smokkelaars. De mensen aan boord van de bootjes van de smokkelaars werden volgens hem niet “gered” maar simpelweg door de smokkelaars overgedragen aan de bemanning van de ngo.

In maart van dit jaar ontstond er controverse op twitter nadat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) suggereerde dat ngo’s zoals Artsen Zonder Grenzen aan mensensmokkel deden.