Vandaag vertrekt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) met een delegatie van de stad naar Marokko. Hij zal er een reeks bezoeken doen in het kader van veiligheid, onderwijs, jeugdwerk en ontwikkelingssamenwerking. 

Onder de delegatie bevinden zich afgevaardigden van het kabinet van De Wever en de lokale politie, alsook schepen voor jeugd, kinderopvang, leefmilieu en kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA). Het is trouwens de eerste keer dat De Wever Marokko bezoekt.

“Overeenkomst terugsturen illegale criminelen”

Eerst bezoekt de delegatie Casablanca en hoofdstad Rabat. Daar zijn rond het thema veiligheid enkele bezoeken gepland. Men zal er onder meer politie- en veiligheidsdiensten bezoeken die werken rond terrorismebestrijding en radicalisering.

“De jongste jaren heeft onze ­politie de samenwerking met de Marokkaanse veiligheidsdiensten versterkt. Ik denk ook aan de overeenkomst van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken met de ­Marokkaanse overheid rond het terugsturen van illegale criminelen, wat voor Antwerpen zeer belangrijk is”, zegt De Wever aan de Gazet van Antwerpen.

Bezoek aan de Rif

Op woensdag trekt de delegatie naar Oujda, in het noordoosten. Oujda ligt in de regio Oriental, in het Rifgebergte. De grote meerderheid van de Antwerpse Marokkanen is afkomstig uit deze streek.

De Rif, de regio van de Amazigh of Noord-Marokkaanse Berbers, is een redelijk achtergesteld en arm gebied. De werkloosheid is er hoog en de infrastructuur laat er te wensen over. Er zijn te weinig scholen en ziekenhuizen. De burgemeester zal er samen met schepen Ait Daoud enkele projecten bezoeken die ondersteund worden door de stad Antwerpen. Onder de delegatie zullen zich ook afgevaardigden van de stad en enkele jeugdwerkingen bevinden.

“De stad ondersteunt al enkele jaren projecten in de regio ­Oriental. We doen dat met een beperkt budget voor ontwikkelingssamenwerking, waarmee we bedrijven en geëngageerde Marokkaans-Antwerpse verenigingen in contact brengen met lokale initiatieven. Marokko is een van onze drie partnerlanden, samen met Ghana en Congo. Ook over onderwijs wisselen we expertise uit”, aldus De Wever, zelf vakschepen van Ontwikkelingssamenwerking. “Daarom vind ik het belangrijk om onze projecten eens te bezoeken.”

De Wever opnieuw partijvoorzitter

Gisteren gaf de partijraad van N-VA opnieuw groen licht aan Bart De Wever, naast burgemeester ook partijvoorzitter, om zichzelf op te volgen. De Wever gaat daarmee voor een vijfde termijn als voorzitter van de Vlaams-nationale partij. Hij leidt de partij sinds 2004. De aankondiging komt er een dag na de opiniepeiling waar N-VA opnieuw 30% behaalt.