Afgelopen nacht werd de ambtswoning van premier Charles Michel (MR) beklad met een ‘graffitiboodschap’ voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Vooralsnog is het onduidelijk wie de vernielingen heeft aangebracht. De website die het nieuws als eerste bekend maakte roept op om  vanavond om 19 uur te verzamelen aan het station Brussel-Centraal om te protesteren tegen het beleid en de communicatie van Francken

De controverse omtrent de persoon van Theo Francken lijkt maar niet te bedaren. Deze ontstond nadat de staatssecretaris in een tweet de hashtag “#opkuisen” gebruikte in verband met het Maximiliaanpark. Als reactie hierop werden er al protestacties aangekondigd tegen zijn lezing in Leuven volgende maand, verscheen er op Twitter een foto van Francken in een Nazi-uniform en werd deze nacht de ambtswoning van de premier beklad met de tekst “Theo kuis dit op”. Op de website Indymedia verscheen er recent ook een oproep om vandaag om 19 uur te verzamelen aan het station Brussel-Centraal om te protesteren tegen de staatssecretaris.

“Theo kuis dit op

De graffiti die men op de ambtswoning van premier Michel vond is een verwijzing naar een eerdere tweet van de staatssecretaris. Francken gebruikte immers bij een bericht over opgepakte migranten in het Maximiliaanpark de hashtag “#opkuisen”.

Ondanks dat premier Michel Francken terugfloot en hij zijn excuses aanbood, lokte de tweet verschillende reacties uit. Zo werd er een protestmars aangekondigd tegen een lezing van Francken in Leuven, fotoshopte de jongerenafdeling van Ecolo de staatssecretaris in een Nazi-uniform en werd de ambtswoning van de premier beklad.

Oproep tot protest

De website Indymedia roept op om te protesteren tegen de communicatie en het beleid van de staatssecretaris en “het racisme van de staat”. Het bericht dat oproept tot een manifestatie gaat vergezeld met een oproep aan vrijwilligers om migranten één tot drie dagen op te vangen. Aan het einde van het bericht voegt de website zelf de hashtags “#NoBorder #KleineKat #FascistenBuiten #NiemandIsIllegaal #NoPasaran #FranckenBuiten #PakMichelMee #Opkuisen” toe.

Een soortgelijke website – linksunten.indymedia.org – werd eerder in Duitsland verboden. De site is “het belangrijkste internetplatform van op geweld gericht extreem-links”, stelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Met zijn doel en activiteiten is de website volgens het ministerie “strijdig met de wet” en “richt het zich tegen de constitutionele orde”.