Bij een grootschalige controleactie door de politie rond het station Brussel-Noord zijn vanmorgen 50 migranten aangehouden. Zij zullen nu worden overgebracht naar gesloten centra. 

Men kon deze morgen moeilijk naast de honderdtal agenten in en rond het Noordstation kijken. De grote politieontplooiing kwam er nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had aangekondigd de buurt om en rond het Maximiliaanpark en het Noordstation te ontruimen.

Vermijden dat Brussel het nieuwe Calais wordt

Aan het Noordplein werden 23 migranten opgepakt, aan het busstation nog eens 27 anderen. De aangehouden migranten worden nu naar de Dienst Vreemdelingenzaken doorverwezen. Deze zal hun situatie nu verder opvolgen en beslissen of er personen naar de gesloten centra worden gestuurd.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil absoluut vermijden dat Brussel het nieuwe Calais wordt. Daarom kondigde hij gisteren nog “intensievere politiecontroles” aan om de 700-tal migranten in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark weg te krijgen.


Dit was een reactie op minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die kondigde gisteren aan dat hij de arbeidsinspectie naar het Brussels Maximiliaanpark zou sturen. Volgens de minister zijn er indicaties dat malafide werkgevers daar op zoek gaan naar goedkope irreguliere arbeiders.

Pre-opvangcentrum

Sinds enkele maanden kamperen er opnieuw honderden migranten in de buurt van het Maximiliaanpark en het Noordstation in Brussel. De migranten liggen op het grasperk recht tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken. De migranten willen geen asiel aanvragen in ons land, zij wachten enkel op een verhuis naar het Verenigd Koninkrijk.

In augustus ontstond er een welles-nietes spel over het al dan niet opzetten van een pre-opvangcentrum in de buurt. Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) was daar voorstander van. Minister Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn resoluut tegen.