Twee boten met in totaal 305 Syrische migranten zijn zaterdagnacht op Cyprus aangekomen. Een derde boot werd onderschept door de Cypriotische kustwacht. 

Een van de boten was volgens de Cypriotische politie al water aan het maken toen hij de haven van Latchi bereikte. De derde boot werd op zo’n 37 kilometer voor de kust van Tillyria onderschept. Alle boten waren afkomstig uit Turkije.

Mensensmokkelaars aangehouden

Er werden twee mannen door de politie aangehouden. Een van hen is naar verluidt de 36-jarige kapitein van een van de bootjes. Er werd ook een 29-jarige man aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De migranten waren naar alle waarschijnlijkheid vertrokken in de Turkse havenstad Mersin. Daar zouden zij volgens de Cypriotische politie 1.600 euro betaald hebben om de oversteek naar Europa te maken.

Volgens de lokale ordediensten verkeren de migranten, onder wie 30 vrouwen en 73 kinderen, in goede gezondheid. Zij zullen naar een opvangcentrum in de hoofdstad Nicosia worden overgebracht.

Meer overstekers in de toekomst

Defensie-ambtenaren en eenheden van de Cypriotische veiligheidsdiensten zijn in de regio aanwezig omdat ze verwachten dat er in de nabije toekomst nog meer boten met Syrische en Iraakse migranten vanuit Turkije zullen aankomen. Ook lieten de Turkse kustwacht weten dat het dit weekend 313 migranten heeft weten tegen te houden die probeerden te vertrekken.

Volgens de autoriteiten gaat het om een van de grootste aankomsten van migranten in één keer op het eiland. Vorig jaar kwamen er 345 migranten per boot aan op Cyprus. Hoewel het de EU-lidstaat is die het dichtst bij Syrië ligt heeft het eiland in vergelijking met andere EU-lidstaten relatief kleine aantallen migranten te verwerken gekregen.

4 REACTIES

  1. Ik stel me de vraag wie er nu nog wegvlucht uit Syrië. Meestal zijn het degene die aan’t verliezen zijn die wegvluchten. Aangezien het Syrische leger, de peshmerga e.a. oprukken blijft er enkel nog IS over die terrein verliest. Aangezien de meeste van die vluchtelingen mannen zijn van 20-30 jaar en rekening houdende met dat IS over duizenden blanco Syrische paspoorten beschikt, zou ik die toch niet met open armen ontvangen. Maar onze moraalridders zullen het weeral beter weten zeker.