Een geradicaliseerde moslimjongen stichtte in 2015, twee weken na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, een brand in een Amsterdams wooncomplex. Dat blijkt uit een onderzoek van De Telegraaf. Een poster van Charlie Hebdo die aan een raam hing, blijkt de aanleiding te zijn geweest. De politie heeft die aanleiding verzwegen.

Dat de poster de aanleiding was voor de brandstichting kwam pas tijdens het proces naar boven. Tot dan werd het door de politie verzwegen. De geradicaliseerde jongen was gekend bij de bevoegde instanties.

Enkelband

De geradicaliseerde jongeman werd veroordeeld tot drie jaar gevangenis. Aangezien hij reeds twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, loopt de man ondertussen opnieuw vrij rond, zij het met een enkelband.

Omdat de dader en politie de aanleiding van brandstichting verzwegen, werd hij enkel vervolgd voor de brandstichting. Er was volgens het Openbaar Ministerie ook geen sluitend bewijs voor het terroristisch motief, ondanks de Charlie Hebdo-poster en alle andere signalen van radicalisering.

De Telegraaf onderzocht het dossier en kwam tot de vaststelling dat de jongeman bovendien al enige tijd in beeld was bij de afdeling Radicalisering van Amsterdam. Zo zou hij onder andere enkele pogingen ondernomen hebben om in Syrië te geraken.

Radicalisering Amsterdam

De geradicaliseerde jongeman stond onder toezicht van Bilal L., een Amsterdamse jeugdwerker en ‘radicaliseringsexpert’. Bilal L. kwam onlangs zelf in opspraak omdat hij zijn functie misbruikte om jongeren te ronselen voor jihad.

De laatste maanden blijven de schandalen rond radicalisering en radicaliseringsbeleid in Amsterdam naar boven komen. Uit een reconstructie van de laatste schandalen blijkt er heel wat mis te lopen. Burgemeester van der Laan wil alvast niet reageren op het nieuwe schandaal dat nu is bovengekomen. Hij wil naar eigen zeggen zelf het moment kiezen waarop hij de gemeenteraad informeert.

2 REACTIES