Er worden zo’n 185 passagiers per dag onderschept door de luchtvaartpolitie. Dat schrijft het Nieuwsblad. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als voor de invoering van de screenings in april. In totaal heeft men op deze wijze al 16.000 mensen onderschept.

Door de verhoogde terreurdreiging in Europa zijn de paspoortcontroles op de Belgische luchthavens aangescherpt. Nu worden er gemiddeld 25.000 passagiers per dag gescreend door de luchtvaartpolitie. Daarvan worden er gemiddeld 185 per dag onderschept. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de situatie voor de screenings werden aangescherpt.

Meer controles op passagiers met Europees paspoort

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), laat aan het nieuwsblad weten dat voorheen vooral passagiers met een niet-Europees paspoort extra gecontroleerd werden.

“Sinds april zijn álle passagiers die van en naar landen buiten de EU vliegen, onderworpen aan een stevigere controle. Dat is nodig om te vermijden dat bijvoorbeeld ­Syriëstrijders met pakweg de Franse nationaliteit toch Europa binnenraken”, aldus Van Raemdonck.

“Concreet kijken agenten niet alleen na of de foto op een paspoort overeenkomt met de persoon die voor hun neus staat, maar worden allerhande databanken geconsulteerd om te zien of er een ‘hit’ is.”

Extra mankracht

Het gaat niet enkel om criminelen of personen gelinkt aan terrorisme. Ook administratieve nalatigheden worden geseind bij de poltiedatabank. Bijvoorbeeld mensen die na herhaalde waarschuwing nog steeds geen adreswijziging hebben doorgegeven aan de gemeente.

De aangescherpte controles vragen wel grote inspanningen van de politie. Ook zorgen de extra maatregelen voor langere wachtrijen. Men hoopt daarom dat de overheden extra middelen en manschappen voorzien. Volgens minister Jambon wordt er wel degelijk werk gemaakt van extra mankracht om in te zetten tijdens de piekuren op de luchthavens.