Terwijl er een zware orkaan over Texas raast staat Amerikaans president Donald Trump (Rep.) voor een moeilijke uitdaging inzake een van zijn grootste campagnebeloftes: de grensmuur met Mexico. De financiering van die muur aan de grens van Mexico loopt niet van een leien dakje.

De president herhaalde vorige week in een meeting in Phoenix nog dat er een muur komt aan de zuidgrens van de VS en dat het Congres er middelen voor moet vrijmaken. Hij dreigde er mee om desnoods de overheid te sluiten indien de muur er niet komt.

Spending bill

Deze dreiging kwam bovenop de moeilijke oefening om een ‘stop-gap federal spending bill‘ te maken voor 1 oktober. Dit is een noodrem die werd uitgevonden om al te hoge overheidsuitgaven in te dijken. Indien de overheidsuitgaven te hoog zijn, valt de overheid automatisch stil. Dan is er nood aan een wet die de overheidsuitgaven beperkt teneinde de overheidssluiting te vermijden.

Tijdens de verkiezingscampagne had Trump nog beweerd dat Mexico voor de muur zou betalen. Mexico staat echter niet te springen om hieraan mee te werken en dus moeten de VS zelf voor financiering zorgen, al beweert Trump dat hij toch een manier zal vinden zodat Mexico er finaal toch aan zal bijdragen.

Veto

Een sluiting van de overheid zou er kunnen komen indien het Amerikaans Congres geen akkoord kan vinden over een uitgavewet of als Trump zelf het akkoord zou verwerpen en zijn veto stelt. Dat zou dan betekenen dat hij ingaat tegen de keuze van zijn eigen partij, de Republikeinen.

“Een sluiting van de overheid zou zelfdestructief en slechte politiek zijn”, aldus Republikeins volksvertegenwoordiger Charlie Dent. De Republikeinen bezitten een comfortabele meerderheid in het Congres, maar hebben slechts een nipte meerderheid in de Senaat, waar ze 8 Democraten zullen te moeten zien overtuigen voor hun wetsvoorstel. De Democratische partijtop is overtuigd tegenstander van een muur aan de zuidelijke grens en lijkt geen intenties te hebben om Trump te helpen.

Democratisch partijstrateeg Jim Manley zegt dat “de Democraten zich niet in een hoek zullen laten dringen door dreigingen van Trump“. De negatieve effecten zullen voor Trump zelf zijn en niet voor de Democraten volgens Manley. Verwacht wordt dat Mitch McConnell, Republikeins fractievoorzitter in de senaat een uitgavewet zal voorstellen zonder middelen voor de muur. Recent nog gaf Trump al stevige kritiek op de McConnell, die ook al faalde bij de intrekking van Obamacare.