De Spaanse stad Barcelona werd deze namiddag getroffen door een terroristische aanslag. Volgens de Spaanse autoriteiten vallen er dertien doden – waaronder één Belg – en tachtig gewonden te betreuren. Twee terroristen zouden zijn opgepakt terwijl een andere in een vuurgevecht met de politie werd neergeschoten

Rond vijf uur des avonds reed een gehuurde witte bestelwegen door een rood licht en raakte een aantal mensen op een voetpad. Volgens lokale media zou het busje zo’n zeshonderd meter al zigzaggend over de voetgangerspromenade hebben gereden. Nadat het busje uiteindelijk tegen een krantenkiosk tot stilstand kwam, zouden de daders te voet zijn weggevlucht.

Meerdere daders?

De Catalaanse president bericht dat er ondertussen al twee verdachten zijn opgepakt. Ook zou er een man zijn neergeschoten aan een snelweg nabij Barcelona. De man zou een politiecontrole hebben genegeerd en twee agenten van de regionale politie hebben aangereden. Na een achtervolging zou hij bij een schietpartij om het leven zijn gekomen.

Lokale media berichten verder over de betrokkenheid van een tweede bestelwagen. Één bestelwagen zou als taak hebben om op de Ramblas zoveel mogelijk mensen aan te rijden. Met de tweede bestelwagen, zouden de daders ontkomen. Naar verluidt werd dit laatste voertuig zo’n veertig kilomater van Barcelona teruggevonden.

Islamtische staat eist aanslag op

De Islamitische Staat (IS) heeft intussen de aanslag via zijn propagandakanaal Amaq opgeëist. Driss Oukabir, een Fransman afkomstig uit Marseille, zou mogelijks de dader zijn. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais op gezag van politiebronnen. Oukabir zou de man zijn die de twee bestelwagens huurde. Vooralsnog is het onduidelijk of het Oukabir was die de bestelwagen bestuurde en verschillende personen aanreed.

Eerder werd de Spaanse politie gewaarschuwd door de CIA dat er mogelijks een aanslag op de Ramblas werd voorbereid.

Praktisch

Het Belgische consulaat probeert zoveel mogelijk nuttige informatie bij elkaar te brengen. Belgen die ongerust zijn, kunnen het noodnummer 02 501 81 11 consulteren.

3 REACTIES

  1. Het meest schokkende is niet deze zoveelste aanslag, maar de decennialange ideologische dwangmanipulatie van onze elite. Van zij die ons bestuurden. De mens en zijn cultuur moesten per definitie goed zijn, en wie daaraan twijfelde werd geëxcommuniceerd. Kijk naar wat die elite vandaag heeft geoogst. Kijk !

  2. Wat we zo dus weten is : Dat we ,n soort mensen naar Europa laten komen die ons grondig haat, die er alles gaat aan doen om ons elke dag ergens hier in Europa in verdriet te storten, die levens zal weg rukken uit onze naaste omgeving, familie, vrienden enz. Dus politici, misschien er eens over nadenken om de grenzen van Europa te bewaken, Het zou ,n goed idee zijn.