VS: Jeff Sessions gaat achter strafbare ‘lekkers’ aan

0
667

Nadat er gisteren telefoongesprekken van president Trump (Rep.) uitlekten in de Washington Post, zet Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions (Rep.) de jacht in op de daders van de vele illegale lekken die deze regering plagen.

Na een hele reeks van lekken dit jaar lijkt die van gisteren de druppel te zijn geworden. De eerste zes maanden onder het presidentschap van Trump waren er even veel illegale lekken als in de drie jaar daarvoor volgens de Amerikaanse minister van Justitie. De schade is dan ook groot. Zo waren de Britse inlichtingendiensten bijzonder boos nadat foto’s van de aanslag in Manchester werden gelekt aan de New York Times.

Gesprekken tussen wereldleiders worden altijd goed geheim gehouden zodat ze vrijer kunnen spreken en om het vertrouwen te bewaren. Dergelijke lekken ondermijnen de diplomatie van Amerika. Het lekken van staatsgeheimen is dan ook een federale misdaad. Echter, sommige Democratische politici, zoals Maxine Waters (Dem.), vinden de lekken net een goede zaak. Zo weet ze tenminste wat er aan de hand is.

We zullen je vinden

Adviseur van het Witte Huis, Kellyanne Conway, noemde de lekken al een “nationale schande” en zei dat de West Wing een kleine plaats is, wat het vinden van de daders makkelijker maakt dan sommigen beseffen.

Dan Coats, directeur van de National Intelligence (nationale veiligheid), kwam eerder al naar buiten met een gelijkaardige mening. “Voor zij die luisteren naar deze aankondiging, als je onterecht geclassificeerde informatie hebt vrijgegeven, zullen we je vinden. We zullen je onderzoeken, vervolgen en straffen met de volle kracht van de wet, en je zal niet blij zijn met het resultaat”, aldus Coats.

Er werd al een nieuwe dienst binnen de FBI opgericht die de lekkers van de geheime informatie moet opsporen. Daarnaast werd het aantal onderzoekers die de lekken onderzoeken, verdrievoudigd door het het Ministerie van Justitie. Ook wordt het systeem van machtigingen, dat bepaalt wie in het bezit mag zijn van bepaalde informatie, tegen het licht gehouden om te verbeteren waar nodig.

Rol van de media

De media werd ook gewaarschuwd door Sessions. Hij benadrukte dat er respect is voor de rol van de media, maar dat dat respect niet eindeloos is. “Ze mogen niet straffeloos levens in gevaar brengen, we moeten hun rol balanceren met het beschermen van de nationale veiligheid en het leven van zij die dienen in onze inlichtingendiensten, het leger en de rechten van Amerikaanse burgers.” Hij waarschuwde de media dat er dagvaardingen zullen volgen voor media die in de toekomst nog gelekte informatie publiceren.

Sommige lekken kwamen van de inlichtingendiensten zelf, anderen kwamen van het Congres of van de uitvoerende macht. Dan Coats wees er op dat er geijkte wegen bestaan om klokkenluider te zijn, waarin er bescherming en garanties worden ingebouwd voor de klokkenluiders. Mensen die zomaar staatsgeheimen lekken, stellen echter een criminele daad.