VS: Gewelddadige rellen tussen uiterst rechts en links in Virginia

0
2442

De gouverneur van Virginia en de burgemeester van Charlottesville hebben de lokale noodtoestand uitgeroepen naar aanleiding van rellen die zijn uitgebroken in de stad. Aanleiding was een betoging onder de noemer ‘unite the right’ (verenig de rechterzijde). De rellen zijn gisteren begonnen en lijken dus ook vandaag verder gezet te zullen worden. Voorstanders van uiterst links en uiterst rechts gaan hierbij op de vuist. Er viel reeds een dode.

In een gemeenschappelijke verklaring laten stadsmanager Maurice Jones en interim ‘County Executive’ Doug Walker weten dat de noodtoestand er voor moet zorgen dat er “voldoende middelen kunnen ingezet worden om de lopende evenementen in de gemeenschap meester te kunnen”. Aan het begin van de betoging had de politie gezegd dat de betoging kon doorgaan, maar nu wordt het een ‘onwettige bijeenkomst’ genoemd. Mensen die niet willen vertrekken worden gearresteerd. De poging van de overheid om de zaken onder controle te krijgen, komt er tijdens een bijzonder gewelddadige sfeer. Zo reed zelfs een wagen in op de uiterst linkse tegenbetogers. Daarbij liet een vrouw het leven.

Weghalen standbeeld

Aanleiding van de betoging in het centrum van Charlottesville was de beslissing om het standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee weg te nemen. Die speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse Burgeroorlog rond deelstatelijke rechten en slavernij.

Dergelijke beslissingen om het eigen historisch patrimonium weg te nemen omwille van nieuwe politieke gevoeligheden gebeurt de laatste tijd steeds vaker in de VS. Enkele dagen terug ging men zelfs zo ver om de naam ‘Lynch’ weg te nemen van enkele scholen omdat het te gevoelig zou liggen. Hoewel de familie Lynch waardevolle bijdragen heeft geleverd aan de school zou het te veel lijken op het werkwoord lynchen en zo (zwarte) mensen kunnen kwetsen. In de 19de en begin 20ste eeuw gebeurde het in bepaalde delen van de VS dat men jacht maakte op zwarte mensen om ze op te knopen.

Pro-blanke betogers

Het lijkt er op dat deze betoging vooral gedragen werd door ‘blanke nationalisten’.
Veel betogers hebben zelfgemaakte schilden en dragen helmen en op sociale media zijn er verschillende incidenten te zien tussen betogers en tegenbetogers.

Ook de voormalig leider van de KKK en oud-deelstaatparlementslid David Duke is aanwezig op de betoging.

De ‘first lady’ van Amerika, Melania Trump, reageerde al afwijzend op de rellen in Virginia. Ze zegt in een tweet vrijheid van meningsuiting te steunen, maar roept op om zonder haat te communiceren. Uit geweld komt niets goed voort volgens haar.

Ook president Donald Trump (Rep.) zelf veroordeelde al het geweld en verkondigde op Twitter dat er geen plaats is voor “dit soort van geweld” en haat.

ADVERTENTIE