Er heerst ongerustheid bij de Belgische autoriteiten over de opening van de twee nieuwe migrantenkampen in Frankrijk, nabij de West-Vlaamse grens. 

Op bevel van de rechter worden er in Frankrijk twee nieuwe opvangcentra voor migranten geopend. Deze komen er ter vervanging van twee kampen in Calais en Duinkerke die vorig jaar ontruimd werden. Langs Belgische kant heerst er nu de vrees dat Frankrijk op die manier de migratiestroom wil afbuigen naar België.

Nieuwe route mensensmokkelaars door Zeebrugge

Een van de kampen komt in Bailleul, op slechts 5 kilometer van het West-Vlaamse Dranouter. Het stadje ligt ook in de buurt van de autosnelweg Rijsel-Duinkerke die aansluit op de E40. Men vreest dat mensensmokkelaars hierdoor een nieuwe route kunnen openen om migranten naar de haven van Zeebrugge te sturen.

Door nu de boodschap te geven dat ze na opvang geregistreerd worden zien de Belgen ook manoeuvres van Parijs om migranten de doorsteek naar Calais te ontraden. Dit zou hun kansen om in Engeland te geraken verkleinen. Hierdoor mijden ze Noord-Frankrijk liever en verleggen ze hun actieterrein, onder meer naar Vlaanderen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageert via zijn woordvoerder: “Er kan geen sprake van zijn dat er tentenkampen ontstaan op Belgische bodem. Het is niet de bedoeling de situatie van de migranten te officialiseren. Je creëert er alleen de illusie mee dat mensen toch perspectief hebben om hier te blijven.”

De politiezone Westkust houdt de situatie nog altijd in de gaten en zegt deze tot nu toe onder controle te hebben. Men onderschepte dit jaar al zo’n 3000-tal migranten, wat minder is dan in dezelfde periode van vorig jaar, wel lijkt het aantal de afgelopen maanden terug toe te nemen.

“Zij willen hier niet zijn en wij willen hen hier niet”

Het grote probleem ligt bij het feit dat veel van de migranten rondom Calais vandaar uit de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk willen wagen. De kans dat ze daar binnen geraken ligt echter rond het nulpunt. Omdat ze geen asiel in Frankrijk aanvragen hebben ze ook geen recht op hulp of opvang. Hierdoor verzamelden zij zich in geïmproviseerde tentenkampen rondom Calais.

Ook in het Maximiliaanpark bij Brussel-Noord verzamelen zich zo’n 300-tal Afrikaanse migranten die hier geen asiel willen aanvragen omdat zij naar Engeland willen doorreizen. Vorige week kwam er nog een Soedanees om het leven nadat hij onder een bus met bestemming Londen was gaan hangen.

“Zij willen hier niet zijn en wij willen hen hier niet”, zegt een regeringsbron. Een oplossing voor deze schizofrene situatie is er niet meteen. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kunnen de mensen het bevel gegeven worden het grondgebied te verlaten. Men kan hen echter niet zomaar opsluiten als ze geen criminele feiten gepleegd hebben.

Vluchtelingenorganisaties hebben al opgeroepen om ook aan de Belgische zijde van de grens een opvangcentrum in te richten. Daar staat de regering echter allesbehalve om te springen. “Het is asiel aanvragen of terugkeren”, zegt Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “Ik begrijp de oproep om mensen uit humanitaire redenen onderdak te geven, maar dat heeft weinig vandoen met mijn bevoegdheid. Dan gaat het over daklozenopvang.”

1 REACTIE

  1. Naar België? Vlaanderen zal je bedoelen. Vlaanderen is altijd een voorpost geweest van Frankrijk. Bij de inval van de Noormannen diende Vlaanderen reeds als schild en wingewest voor Frankrijk. Waarom zou het nu anders zijn met migratie? Eigenaardig hoe historische gegevens nog steeds doorwerken. Het ligt wat moeilijker dan in de middeleeuwen, maar Vlaanderen is nog steeds het Franse wingewest bij uitstek. Kijk maar na bij de bedrijven waar Frankrijk een vinger in de pap heeft. En nu met de migratie-crisis, asielcrisis is niet echt van toepassing, probeert men de hete aardappel door te schuiven naar het noorden. Frans Vlaanderen is ook Vlaanderen. En wij zullen het geweten hebben.