Vrachtwagenchauffeurs hebben een petitie gestart om aandacht en maatregelen te vragen voor de “toenemende agressie jegens chauffeurs”. Eind deze maand zullen de truckers de petitie aanbieden bij het Europees Parlement. 

Enkele weken geleden vond opnieuw een ernstig incident plaats met migranten die vrachtwagenchauffeurs aanvielen en bekogelden met stenen en andere projectielen. “Dat was de druppel”, aldus Jacques van der Linden, initiatiefnemer van de petitie. “Maar het probleem is veel groter.”

“Al jarenlang lastiggevallen door migranten”

Op een parkeerterrein aan de E17 in Gentbrugge werden twee weken geleden een aantal vrachtwagenchauffeurs aangevallen door een groep illegalen die de truckchauffeurs ernstig toetakelden. Volgens een getuige leek het wel “een knokploeg”. Waarom de illegalen de vrachtwagenchauffeurs plots aanvielen is niet duidelijk. Een betrokken chauffeur denkt dat ze gefrustreerd zijn omdat ze niet in Engeland geraken.

Het probleem is volgens de truckers echter veel groter dan dit soort individuele incidenten. “Vrachtwagenchauffeurs worden al jarenlang lastiggevallen door migranten”, aldus van der Linden. “De migranten gooien obstakels op de weg, kruipen in je lading en breken in je cabine. Het is levensgevaarlijk.” Vooral op wegen rondom Calais is de situatie bijzonder schrijnend.

De truckers krijgen weinig gehoor, ondanks dat het probleem steeds erger en erger lijkt te worden. “Dit probleem bestaat al zo lang en we zien nog geen oplossingen. Ik heb het idee dat niemand zich erom bekommert en de overheid ons in de steek laat. Daarom gaan we de petitie aanbieden bij het Europees Parlement. We houden het nu bewust klein, omdat we op een nette manier willen beginnen. Als er niet geluisterd wordt, sluit ik een grote actie met vrachtwagens niet uit.”