Veroordeling Indische goeroe zorgt voor hevige rellen in Noord-India

0
756

Na de veroordeling van de zelfverklaarde ‘heilige’ Gurmeet Ram Rahim Singh zijn hevige rellen begonnen in verschillende staten van Noord-India. De veroordeling van de goeroe volgt nadat 15 jaar geleden een journalist bezwarend materiaal aan de rechtbank overmaakte met betrekking tot verkrachting en afdreiging van twee vrouwelijke volgelingen.

Voor tal van Indiërs mag Gurmeet Ram Rahim Singh een clownesk figuur zijn, aanhangers komt de man niet te kort. Ondanks zijn Sikh afkomst appelleert de Indiër al sinds zijn prille jeugd naar het godendom. Hij weet daarbij aanhangers van allerhande religies aan te spreken.

Bollywood

In 1990 werd hij op zijn 23ste spiritueel leider van de Dera Sacha Sauda (DSS). Deze sektarische beweging zou niet minder dan 50 miljoen volgelingen hebben. Om die reden trachten ook de grote nationale partijen, zoals de Congrespartij en de Hindoepartij Bharatiya Janata-partij (BJP) van eerste minister Narendra Modi, op goede voet te staan met de goeroe.

Terwijl de DSS-sekte materialisme afzweert, leidt haar leider het leven van een onvervalste rockster. Zo produceert en acteert hij zijn eigen Bollywoods, zoals de controversiële prent ‘Messenger of God’. Zijn persoonlijk vermogen wordt op minstens 35 miljoen euro geschat en er staan ook meer dan 100 auto’s in de garage.

De huidige veroordeling voor verkrachting werd ingezet op een proces dat al in 2008 werd gestart na een klacht uit 2002. Een journalist bracht toen verschillende onregelmatigheden uit over de sekte en moest het in oktober van dat jaar met zijn leven bekopen. De aanhoudende ijver van diens familieleden leidde mee tot de huidige veroordeling. Voor de moordzaak staat Singh overigens nog terecht, net als voor de moord op een voormalig sektelid, eerder in 2002.

Rellen

Bleek de straffeloosheid van verkrachting in het verleden massa’s op de been te brengen? Dan is het deze keer een effectieve veroordeling die aanhangers tot hevige rellen kon aanzetten.

Het epicentrum van het geweld situeert zich rond de rechtbank van Panchkula, 250 kilometer van hoofdstad New Delhi. Er is sprake van brandstichting en aanvallen op openbare gebouwen, bussen, treinstations… Ook cameraploegen deelden in de klappen en busjes van nieuwszenders werden vernield. De onlusten zouden al aan minstens 30 mensen het leven gekost hebben. De strafmaat wordt pas komende maandag bepaald.

Vandaag hebben zowel het hooggerechtshof van de staten Haryana als Punjab beslist om bezittingen van de DSS in beslag te nemen. De overheid zou onderdelen ervan te gelde kunnen maken voor de aangerichte schade.