Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken heeft benadrukt dat de VS de hand wil rijken naar Noord-Korea en een dialoog wil aangaan. “Wij zijn niet jullie vijand.” De VS vragen Noord-Korea wel om hun nucleaire ambities op te bergen.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft het dinsdag tijdens een persconferentie uitgebreid gehad over het Amerikaans conflict met Noord-Korea. Hij sprak verzoenende taal en reikte de hand voor gesprekken met de Noord-Koreanen.

Niet jullie vijand

“Wij willen geen regimeverandering. Wij willen geen ineenstorting van het regime”, aldus Tillerson. “We zijn niet jullie vijand. We zijn geen bedreiging. Maar jullie vormen wel een onacceptabele bedreiging voor ons.” Tillerson heeft Noord-Korea voorgesteld om in dialoog te gaan en vraagt China om zich ook te betrekken in het debat. Noord-Korea moet wel eerst een einde maken aan haar nucleaire ambities voor de verzoenende gesprekken zouden kunnen doorgaan. “We willen hen de veiligheid geven die ze zoeken samen met economische welvaart.”

Vorige week nog dreigde Noord-Korea er mee de “nucleaire hamer” boven te halen en dat het de Verenigde Staten “in het hart” zou raken indien de VS haar vijandige houding tegenover Noord-Korea blijft aanhouden. De aanleiding voor deze dreigementen waren uitspraken van CIA-directeur Mike Pompeo die waarschuwde voor een gevaarlijke koerswijziging van het Noord-Koreaanse regime. Volgens Noord-Korea is hij met zijn uitspraken “over de lijn gegaan, en het is nu duidelijk geworden dat het uiteindelijke doel van Trump’s regering een ander regime is.”

De spanningen tussen de Noord-Koreanen en de VS lopen nu al enkele maanden hoog op. Noord-Korea lanceerde enkele weken geleden een ICBM (intercontinental ballistic missile), een raket die continenten kan overbruggen. President Trump kondigde vervolgens aan dat hij de asociale en gevaarlijke houding van Noord-Korea nu meer dan beu was en riep alle naties op om streng op te treden. Indien Noord-Korea haar gedrag niet wijzigt zouden er “enkele serieuze maatregelen” moeten volgen.