In een gevangenis in Venezuela zijn 37 gevangenen om het leven gekomen bij gevechten met de politie en cipiers toen zij de orde in de gevangenis wilden herstellen. Bendeleden waren al weken aan de macht in de gevangenis en handelden er ongestoord wapens en drugs.

Venezuela telt 30 gevangenissen met een totale capaciteit van ongeveer 16.000 mensen. Er zitten momenteel meer dan 50.000 mensen gedetineerd in Venezuela. Doordat alle gevangenissen overvol zitten en er (te) weinig cipiers beschikbaar zijn, hebben bendes het er vaak voor het zeggen.

“wilde schietpartij”

Ook in de gevangenis van Puerto Ayacucho, zo’n 700 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas, was het al een tijdje onrustig. De gevangenis was reeds enkele weken in handen van bendes door het tekort aan cipiers. De bendeleden handelden er ongestoord wapens en drugs en waren in het bezit van machinegeweren, handgranaten en andere explosieven.

Toen de veiligheidsdiensten en cipiers de gevangenis bestormden om er terug de macht te verwerven en de orde te herstellen, kwam het tot een intens gevecht tussen de gevangenen en de ordediensten. De “wilde schietpartij” duurde de hele nacht en er werden voortdurend schoten en explosies gehoord. Bij de gevechten kwamen minstens 37 gedetineerden om het leven en raakten 14 cipiers gewond.

“De regering probeerde de controle te krijgen over de gevangenis. De gevangenen hebben zich verzet”, aldus een gemeenteraadslid tegen persbureau Reuters. Volgens de gouverneur van de zuidelijke staat Amazonas vielen er zo veel doden dat het mortuarium het niet aan kan.