Deelstaatsenator voor N-VA, Karl Vanlouwe, krijgt van Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) een tik op de vingers. De reden: Vanlouwe vervlaamste zijn nummerplaat en weigerde de boete die hij daarvoor kreeg te betalen. 

Ondanks dat vele duizenden Vlamingen het doen, staat op het overplakken van de Belgische “B” een stevige boete. Daarvan werden in de periode 2012 – 2014 58.264 bestuurders het slachtoffer. De wet bepaalt immers dat de kentekenplaat en haar reproductie niet mogen worden bedekt. Volgens de FOD Mobiliteit moet “de letter B op de nummerplaat […] zichtbaar zijn onder de Europese vlag”. Anders is er sprake van een overtreding. Elders op de wagen kan er wel een sticker worden geplakt.

Vanlouwe: “De politie wist mij te vinden”

Vanlouwe had de sticker echter geplakt op de letter B, wat hem een boete opleverde. De N-VA-deelstaatsenator weigerde die echter te betalen. Als gevolg hiervan, moest hij het komen uitleggen voor de politierechtbank.

Vanlouwe greep dit moment echter aan om een pleidooi te houden tegen de beboeting van VL-stickers. “In de wet staat dat de nummerplaat herkenbaar moet blijven. Dat is het geval, want de politie wist mij te vinden. Bij oude nummerplaten staat die B niet eens op de nummerplaat. Veel mensen rijden daar nog mee rond, die krijgen toch geen boetes?”, betoogde de deelstaatsenator.

Defraigne: de senator “respecteert zijn functie niet”

Volgens de FOD mobiliteit is er sprake van een overtreding door Vanlouwe. Zo moet “de letter B op de nummerplaat […] zichtbaar zijn onder de Europese vlag”. Zelf ziet Vanlouwe het probleem niet. “In de wet staat dat de nummerplaat herkenbaar moet blijven. Dat is het geval want de politie wist mij te vinden”, aldus de deelstaatsenator.

Defraigne is naar verluidt ‘not amused’ met de acties van Vanlouwe. Zo respecteert hij volgens haar “zijn functie niet”. Op 28 augustus, de eerstvolgende bijeenkomst van de Senaat, zal men de zaak bespreken.

Jambon verdubbelde de boetes voor VL-Sticker

Twee jaar geleden werkte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan een koninklijk besluit dat de boete voor het overplakken van de “B” met een VL-sticker verdubbelt van 55 naar 110 euro. Volgens Jambon zijn woordvoerder ging het toen om “een verduidelijking van de stand van zaken” en niet om “een persoonlijk standpunt”. Ook stelde hij dat de inbreuk “geen prioriteit is voor de minister, omdat de problematiek niets te maken heeft met veiligheid”.

Vlaams Belang was niet tevreden met de verdubbeling van de boetes. “Nadat Bart De Wever al stelde dat de Vlaamse Beweging zichzelf beter zou afschaffen, organiseert zijn partij vandaag de jacht op het symbool daarvan”, betoogde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

6 REACTIES

  1. Ik vind de actie van senator Vanlouwe belachelijk. Mij interesseren vlaggetjes en lettertjes op een nummerplaat niet. Het zijn de politieke resultaten die tellen. Zulke infantiele acties zijn vaak zelfs contraproductief omdat het goodwill bij de andere partijen wegneemt of je geeft ze weer een excuus om de NV-A in het verdomhoekje te plaatsen. Grow up! Of is dit de enige manier voor u om toch een beetje media aandacht te krijgen in het oog van toekomstige verkiezingen?

  2. TERECHT ! De staatskundige tricolore schertsstaat en staatskundige fictie Belzeike kan verrrekken ; ‘ l”Union fait la fArce”. Belzieke is kennelijk de ENIGE staat ter wereld waarvan de nationale hymne ENKEL DISCRIMINATOIR in de taal der taalkundig minderheid bestaat ! Ooit al eens gehoord van “de Brabants(ch)e” naast “La Brabançonne” ???? Ikke niet !