Een 18-jarige Marokkaanse asielzoeker is de dader van de steekpartij in de Finse stad Turku. Bij zijn dodelijke aanval had hij het uitdrukkelijk op vrouwen gemunt. Zo waren zes van de acht slachtoffers vrouwen. De 18-jarige is nu door de politie opgepakt.

Gisteren werd Turku opgeschrikt door een steekpartij waarbij ondertussen al twee mensen het leven lieten. Echter, het lijkt erop dat de terrorist het uitdrukkelijk op vrouwen zou hebben gemunt. Zo waren zes van de acht slachtoffers vrouwen. De twee mannen die tot de gewonden behoren, werden ‘pas‘ gestoken wanneer zij tussenbeide wouden komen. De man die met de kreet “Allahu Akbar” verschillende mensen aanviel, maakte twee dodelijk slachtoffers: een vrouw van 67 en een meisje van vijftien. Drie andere slachtoffers bevinden zich nog op intensieve zorgen.

Asielzoeker

De dader is een 18-jarige man uit Marokko die vorig jaar in Finland asiel aanvroeg. Na zijn gewelddaad sloeg hij op de vlucht, maar werd hij in zijn heup geschoten. De politie arresteerde hem en voerde hem af naar het ziekenhuis.

Over zijn motief bleef de politie in eerste instantie op de vlakte. Met de informatie die de veiligheidsdiensten nu hebben, gaan zij ervan uit dat het om een een terreurdaad gaat.

Vier andere Marokkanen opgepakt

Afgelopen nacht arresteerde de politie tijdens een huiszoeking vier verdachten van Marokkaanse origine. Een andere Marokkaan zoekt de Finse politie door middel van een internationaal opsporingsbevel. De politie onderzoekt of er een link bestaat tussen de vijf opgepakte mannen en de aanval.

Waar er wel zekerheid over bestaat is dat ze contact hebben gehad met de 18-jarige dader. Deze informatie gaf de politie in een persbericht vrij.