De Tunesische president Beji Caid Essebsi (90) riep recentelijk in een toespraak aan het Al-Azhar Instituut te Caïro op om het familierecht in Tunesië te hervormen en de discriminatie van vrouwen tegen te gaan, zo bericht de krant Haaretz.

De seculiere president hield zijn toespraak op de Tunesische nationale vrouwendag en had het specifiek over een wet uit 1973 die het moslima’s verbiedt om te trouwen met niet-moslims, en mannen verplicht om zich te bekeren alvorens ze mogen trouwen. Ook wil hij het erfenisrecht aanpassen in het voordeel van vrouwen. Tunesië is wat betreft vrouwenrechten relatief vooruitstrevend (voor de Arabische wereld): vrouwen mogen elk beroep uitoefenen en de echtscheiding aanvragen.

Tegen de sharia

De voorzitter van het Al-Azhar Instituut (Caïro), een van de meest vooraanstaande islamitische universiteiten in de wereld, was niet zo opgezet met de toespraak: “Essebi’s voorstellen zijn tegen de sharia. Erfenisrecht is duidelijk omschreven in Koranverzen die niet worden betwist. (…) Huwelijk van moslima’s met niet-moslims kan de huiselijke vrede schaden, hetgeen net het doel is van het huwelijk.”

Tunesië reageerde dat een dergelijke inmenging in haar binnenlandse aangelegenheden niet wordt getolereerd: “De voorstellen van Essebsi zijn enkel van belang voor de Tunesische samenleving en niemand heeft het recht om zich in dit debat te mengen,” aldus een woordvoerder van de regerende Nidaa Tounes partij.

Al-Azhar staat meer en meer onder vuur, onder meer van de Egyptische president Al-Sisi, aangezien het instituut reeds meermaals weigerde om terreurorganisaties en radicalisme te veroordelen. Een belangrijke imam van het instituut riep in 2016 nog op om moslims die hun geloof afzweren te doden. Nochtans geniet Al-Azhar veel aanzien in de Arabische wereld en wordt de universiteit beschreven als de meest prestigieuze universiteit van de soennitische islam”.