Zondagmiddag was er heel wat overlast in Glabbeek naar aanleiding van een Tsjetsjeens huwelijk. De wagens in de trouwstoet van het gehuwde koppel reed op daarbij roekeloze wijze op twee rijvakken van de N29.  

Over het voorval regende het klachten bij burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). Er waren een tijdje terug al eerder klachten in het dorp over een trouwstoet, toen ging het om een Turks huwelijk.

Kruispunten afgezet

Burgemeester Reekmans vertelt: “Ik kreeg heel wat klachten over toeterende wagens en geluidsoverlast. Blijkbaar was er een Tsjetsjeens huwelijk in de parochiezaal de Glazuur. De hele aanhang, zelfs mensen die niet op het feest waren uitgenodigd, hebben op twee rijvakken op de N29 gereden en er zelfs kruispunten afgezet. Dat is totaal onaanvaardbaar, zeker als je weet dat er op die gewestweg al doden vielen.”

Toen het gezelschap de stoet verderzette naar de Glazuur in Glabbeek was de burgemeester al ter plaatse. Hij gaat verder: “Die gasten reden als gekken en maakten rondjes op de parking van de feestzaal. Onder gejuich van de toeschouwers.”

Volgens de burgemeester waren er bij een Turks huwelijk enkele weken terug ook al klachten. “Blijkbaar zijn die stoeten, waarbij elke verkeersregel aan de laars wordt gelapt, een traditie.”

Uiteindelijk zijn zondag een aantal politieploegen ter plaatse gekomen. Daarbij is de nummer van elke wagen genoteerd. Eén wagen, die niet verzekerd was, is door de politie in beslag genomen. Verder heeft de politie extra gepatrouilleerd in de buurt van de zaal.

“Heb het feest wel laten doorgaan”

Burgemeester Reekmans heeft ook een dialoog gehad met de feestvierders. “Ik heb duidelijk gemaakt dat we het niet tolereren, maar heb het feest wel laten doorgaan. […] Er zijn afspraken gemaakt dat de uittocht ‘s nachts rustig moet gebeuren.”

Volgens de burgemeester is de reeds geplande evenementenhal buiten het centrum hard nodig. Reekmans: “Evenementen horen niet thuis in een dorpskern. De overlast zal daar een stuk minder groot zijn, al zullen we zulke verkeersonveilige toestanden ook daar niet toelaten.”