Noord-Korea heeft opnieuw gedreigd met een aanval tegen de Verenigde Staten. Het eilandje Guam, waar de VS een militaire basis hebben, zou geviseerd worden. De dreigementen kwamen enkele uren na een nieuwe uithaal van president Donald Trump (Rep.) naar Noord-Korea.

Enkele dagen geleden haalde Noord-Korea opnieuw uit naar de Verenigde Staten na de nieuwe sancties van de Verenigde Naties voor Noord-Korea. De sancties kwamen er nadat Noord-Korea vorige maand en vorige week rakettesten had uitgevoerd en het land blijft weigeren om te stoppen met haar nucleaire programma.

“Vuur en woede”

Noord-Korea stelde dat het klaar is om “duizendvoudige wraak tegen de Verenigde Staten” te nemen indien nodig. President Trump beantwoordde de dreigementen met nieuwe dreigementen. Trump verzekerde Noord-Korea dat kan rekenen op “vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen”. Het antwoord van Noord-Korea liet niet lang op zich wachten. Enkele uren later dreigden de Noord-Koreanen ermee het eilandje Guam, waar de VS een militaire basis hebben, aan te vallen.

Noord-Korea zou, volgens een rapport van het Japanse Ministerie van Defensie, in het bezit zijn van revolutionaire kleine kernkoppen die gemonteerd kunnen worden op een raket. Het wapenarsenaal en nucleaire programma van Noord-Korea zou “aanzienlijk geavanceerd” zijn en Kim Jong-un zou ondertussen in het bezit zijn van zo’n 60 nucleaire wapens.

Vorige maand kondigde Amerikaanse president Donald Trump nog aan dat het tijdperk van “strategisch geduld” ten opzicht van Noord-Korea erop zit. Trump riep ook de regionale machten op om sancties in te voeren tegen het land om zo “snel een beter pad” te eisen. Noord-Korea raakt meer en meer geïsoleerd in de regio. Zelfs China beschermt de dictatuur niet meer onvoorwaardelijk.

China heeft Noord-Korea bijgestaan in de oorlog in Korea (1950-1953) toen de VS dreigde Noord-Korea in te nemen nadat Noord-Korea haar zuidelijke buur had aangevallen. Sindsdien was de Aziatische reus (min of meer) een bondgenoot van Noord-Korea, maar na de intrede van huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn de relaties tussen Noord-Korea en China eerder kil geworden. Heel wat van de mensen uit hogere cirkels die Kim Jong-un liet ombrengen, onderhielden immers banden met China. China heeft ook reeds een militaire basis gebouwd aan de grens met Noord-Korea en is dus thans wantrouwig tegenover haar buurland.