Trump volhardt: “Beide kanten verantwoordelijk voor geweld”

0
1290

President Donald Trump (Rep.) kwam dit weekend onder vuur in de pers nadat zijn initiële reactie op de dodelijke rellen in Charlottesville er een was waar hij “alle geweld en haat” afwees. Volgens velen had de Amerikaanse president zich echter meer moeten focussen op het feit dat nazi’s en blanke supremacisten betrokken waren bij de rellen en specifiek die groepen moeten veroordelen.

Nochtans had de president enkele dagen later wel racisme bij naam vernoemd en veroordeeld:Racisme is kwaadaardig en diegenen die in de naam van racisme geweld plegen zijn misdadigers en schurken. Daarbij horen de KKK, neo-nazi’s, blanke supremacisten en andere haatgroepen die weerzinwekkend zijn voor alles wat wij Amerikanen waardevol achten”. Deze reactie kwam volgens velen in de reguliere media echter rijkelijk laat, al had ook de moeder van het dodelijke slachtoffer reeds gereageerd en Trump bedankt omwille van de veroordeling.

Alt-right

De late reactie zorgde er voor dat Trump dagenlang onder vuur werd genomen in de pers. De aarzeling zou het gevolg zijn van een politiek die open staat voor extreem-rechts. De ‘alt-right’ (zonder echter een duidelijke of correcte definitie van die groep mee te geven) zou volgens bepaalde journalisten electoraal te belangrijk zijn voor Trump en dus zou hij impliciet racisme steunen. Die beschuldiging liet Trump niet passeren en gisteren sloeg hij dan ook hard terug naar de pers in een erg geladen persconferentie, die oorspronkelijk over infrastructuur en administratieve overlast moest gaan. Echter werd vooral Charlottesville behandeld.

Toen journalisten hem vragen toeschreeuwden over waarom Trump zolang wachtte om neo-nazi’s en blanke nationalisten te veroordelen reageerde de president als volgt: “Het was onmogelijk om zo vroeg een correcte verklaring af te leggen. In tegenstelling tot jou en de media ken ik graag de feiten voor ik iets vertel.”

In tegenstelling tot jou en de media ken ik graag de feiten voor ik iets vertel

Hierdoor raakten de journalisten helemaal geagiteerd, maar de president duwde door. Hij herhaalde dat de racisten onder de betogers, de KKK en de neo-nazi’s verwerpelijk zijn, maar verduidelijkte dat de schuld voor de rellen in beide kampen ligt. “Als je kijkt naar beide kanten denk ik dat er schuld is langs beide zijden. Ik twijfel er niet aan dat indien je het correct zou rapporteren, je dat ook zou zeggen.”

Dat betekende echter niet dat uiterst rechts een morele vrijgeleide kreeg van de president: “Ik denk dat de chauffeur die inreed in het publiek een smet op zichzelf, zijn familie en zijn land is. Hij is een moordenaar en wat hij deed is een verschrikkelijk, verschrikkelijk, onvergeeflijk iets.

Trump on Charlottesville: There's blame on both sides

President Donald J. Trump holds a heated news conference and blames "both sides" for violence at the Charlottesville rally http://cnn.it/2vZAFy7

Publiée par CNN sur mardi 15 août 2017

Alt-left

Hij veroordeelde erna evenwel ook de ‘alt-left’ betogers die zonder vergunning een betoging gewelddadig kwamen aanvallen. “Hebben zij geen schijn van schuld? Wat met het feit dat ze daar met knuppels kwamen zwaaien? Hebben zij een probleem? Ik denk van wel.” Toen journalisten Trump vroegen of hij de ‘alt-left’ en blanke supremacisten op hetzelfde moreel vlak zet, antwoordde Trump: “Ik zet niemand op een moreel vlak. Je hebt een groep aan de ene kant en je hebt een groep aan de andere kant en ze haalden naar elkaar uit met knuppels. Dat was verschrikkelijk en gemeen.”

Opvallend: Op CNN werd gisteren nog een analysestuk over antifa gepubliceerd zonder enige morele veroordeling van hun gewelddadige werkwijze.

Trump on Charlottesville: What about the alt-left?

"What about the alt-left that came charging at the, as you say, the alt-right? Do they have any semblance of guilt?" said President Donald J. Trump about the violence in Charlottesville http://cnn.it/2uMIP9b

Publiée par CNN sur mardi 15 août 2017

Niet allemaal neo-nazi’s

Trump wees er tevens op dat niet iedereen aanwezig op de betoging neo-nazi’s of blanke supremacisten waren noch dat alle tegenbetogers gewelddadig of van antifa waren. Veel mensen kwamen simpelweg betogen voor en tegen het neerhalen van het standbeeld van Robert E. Lee.

Trump vroeg zich daarbij af waar die beslissingen om standbeelden neer te halen zal stoppen. “Ik zag dat [het standbeeld van] Stonewall Jackson (Zuidelijke generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, red.) ook neergehaald zal worden. Ik vraag me af, is George Washington (eerste Amerikaans president, red.) de volgende? En is het daarna de beurt aan Thomas Jefferson (Amerikaanse oud-president)? Beiden bezaten immers slaven. Je moet je afvragen waar dit stopt. Zo verander je immers de geschiedenis en cultuur.” Trump voegde eraan toe dat het finaal de beslissing is van de bevoegde lokale overheid om te beslissen of een standbeeld mag blijven staan of niet.

Over rassenrelaties in Amerika zei Trump nog: “Ik denk dat ze hetzelfde zijn gebleven of iets beter zijn geworden. […] Als je kijkt naar de vele jobs die gecreëerd worden, denk ik dat er een sterke verbetering zal komen in die relaties.”

Trump on removal of Confederate general: Is George Washington …

"This week it's Robert E. Lee… I wonder, is it George Washington next week? And is it Thomas Jefferson the week after?" During a fiery press conference, President Donald J. Trump asks hypothetical questions about statues of slave-owning Presidents http://cnn.it/2fJsAaE

Publiée par CNN sur mardi 15 août 2017

Reacties

De linkerzijde in de VS reageerde furieus op de tegenaanval van Trump. Volgens fractieleider Nancy Pelosi (Dem.) in het Huis van Afgevaardigden maakte de persconferentie duidelijk wat de president echt gelooft: “Er is maar een kant om te steunen wanneer blanke supremacisten geweld plegen en moorden in Amerika. Het Amerikaanse volk verdient een president die dit begrijpt.”

Ook heel wat Republikeinen reageerden afwijzend op de verklaringen van de president. Volksvertegenwoordiger Will Hurd (Rep.) uit Texas zei: “Verontschuldig je. Racisme, haat en antisemitisme in welke vorm dan ook is onacceptabel. De leider van de vrije wereld zou daar erg duidelijk in moeten zijn.”

De meest vurige supporters van Donald Trump zijn dan echter weer in hun nopjes over de strijdvaardige president en delen op sociale media en elders complimenten uit.

Ook Julian Assange, bekend van WikiLeaks, verdedigde de president. Hij vroeg retorisch op Twitter of oud-president Barack Obama (Dem.) de extremistische organisatie Black Lives Matter moreel veroordeelde toen gewelddadige incidenten met deze groep tijdens Obama’s ambtstermijn uitbraken.

https://twitter.com/JuliannAssange/status/896493358150860802