Trump sluit “militaire optie” Venezuela niet uit

0
653

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft vrijdag de situatie van Venezuela besproken. Dat is het Zuid-Amerikaanse land onder “dictator” Nicolás Maduro dat zich in een snel escalerende economische en politieke crisis bevindt. Trump zei daarbij dat een “militaire optie” zeker tot de mogelijkheden behoort. Caracas noemt de diplomatieke demarche van Washtington “gekheid”.

Tijdens een persconferentie samen met minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson duidde president Trump de Amerikaanse visie op de crisis in Venezuela. Dit nadat hij eerder met zijn regeringsleden de gespannen situatie met Noord-Korea besprak. Tijdens het persmoment zei Trump dat de mensen in Venezuela “aan het lijden en sterven zijn”. “We hebben veel opties voor Venezuela en ik ga geen militaire optie uitsluiten […] We hebben troepen over heel de wereld en ver weg. Venezuela is niet ver weg.”

Luchtafweer

Caracas leek gechoqueerd te zijn door de uitlatingen van Washington. De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino noemde de bedreiging een “actie van gekheid”.

De “militaire optie” van Trump heeft een zekere historische ironie. Venezuela heeft immers al vele malen in het verleden beweerd dat Amerikaanse beleidsmakers een “invasie” plannen. Volgens een oud-generaal in het Latijns-Amerikaanse land heeft Caracas zelfs luchtafweerbatterijen geplaatst langs de kustlijn met net die bekommernis in het achterhoofd. Echter, Washington heeft in het verleden steeds gezegd dat deze beweringen “zonder basis” waren en dat het Amerikaanse leger louter bereid was om Amerikaanse burgers te beschermen, niet om een invasie uit te voeren.

Eerder zei Trump ook nog dat “militaire oplossingen” voorbereid en klaar zijn om uitgevoerd te worden in de context van Noord-Korea. Ook dat socialistisch land is verwikkeld in een politiek opbod tegen de VS. Trump zei omtrent Noord-Korea in dezelfde persconferentie gisteren dat hij gisterenavond met Chinees president Xi Jinping sprak over het agressief beleid van Noord-Korea.

Maduro-Venezuela

Het is bijzonder onrustig in Venezuela. Zo werden volgens cijfers van de Verenigde Naties dit jaar al ruim 5.000 mensen willekeurig opgepakt door de veiligheidsdiensten. De economische crisis, gekenmerkt door hyperinflatie en een krimpende economie, wordt gecombineerd met een politieke crisis. Tijdens de parlementsverkiezingen van 2015 wisselde de meerderheid immers van kant. De linkse president Maduro krijgt sindsdien tegenwind van het rechtse parlement, maar dat wordt op allerlei manieren buiten spel gezet. Dit heeft heel wat onrust tot gevolg. De lege winkelrekken worden beantwoord met rellen en protest.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Eerder deze week werd nog duidelijk dat het aantal Venezolanen die asiel aanvroegen in de EU dramatisch is gestegen. In vergelijking met 2013 vroegen er vorig jaar maar liefst 45 maal meer Venezolanen asiel aan in de EU-landen. Dit voornamelijk in Spanje.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/