Trump over Afghanistan: “Geen nation-building maar terroristen doden”

0
677

Gisteren kondigde Amerikaans president Donald Trump zijn langverwachte strategie aan voor het langdurige conflict in Afghanistan. In tegenstelling tot zijn aanvankelijke inzichten trekt hij geen troepen terug maar blijven de Amerikanen hun militaire aanwezigheid behouden. Trump stuurt zo’n 4.000 extra manschappen.

In zijn toespraak aan de militaire basis Fort Myer in Arlington (Virginia) bleef Trump echter vaag over de timing. Er wordt verwacht dat zo’n 4000 extra manschappen de huidige 8500 zouden vervoegen. De Amerikaanse NAVO-bevelhebber in Afghanistan, John Nicholson, stuurt al langer aan op meer manschappen om de militaire patstelling te doorbreken. Tijdens het hoogtepunt in 2011 en 2012 onder Obama waren er nog 100.000 Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Een vroegtijdige terugtrekking zou het land in chaos storten en een machtsvacuüm creëeren dat door de Taliban en Islamitische Staat (IS) zou kunnen worden uitgebuit, zoals gebeurde met de troepenafbouw in 2011 in Irak en de opkomst van IS mogelijk maakte. De Taliban liet in een reactie alvast verstaan dat ze niet onder de indruk zijn: “Als de Amerikanen hun troepen er niet terugtrekken, dan dreigt Afghanistan een nieuw kerkhof voor de VS te worden.”

Tijdlijn

Trump wil geen tijdlijn vastleggen voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Hij wil ook Pakistan harder aanpakken en Indië meer betrekken om te helpen met de economische ontwikkeling. Daarenboven wil hij vooral terroristen bestrijden: “Uiteindelijk is het aan de Afghanen om hun toekomst in eigen handen te nemen, hun samenleving te regeren en een langdurige vrede te bewerkstelligen. We zijn een partner en een vriend maar we zullen niet bepalen hoe de Afghanen moeten leven of hoe ze hun complexe samenleving moeten regelen. We gaan niet opnieuw aan ‘nation building’ doen. We gaan terroristen doden.”

“De Afghanen zullen hun land veilig stellen en opbouwen en hun eigen toekomst maken. We willen dat ze slagen,” aldus nog Trump.

Langste Amerikaanse oorlog

Het conflict in Afghanistan sleept nu al 16 jaar aan. Het is dan ook de langste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis. Trump zei de frustratie van de Amerikanen hierover te begrijpen: “Ik begrijp ook de frustratie met een buitenlands beleid dat teveel tijd, energie, geld en vooral levens heeft geëist door te trachten andere landen op te bouwen naar ons voorbeeld in plaats van onze veiligheid boven alle andere overwegingen na te streven.”

Trump tweette in 2013 nog dat de VS onmiddellijk Afghanistan dienen te verlaten.

Het is de belangrijkste beslissing inzake buitenlands beleid die Trump moest maken. Er werd dan ook lang overlegd. Te lang, vond de Republikeinse senator en voormalig presidentskandidaat John McCain al in juni: “We zijn zes maanden bezig met deze regering en we hebben nog steeds geen strategie voor Afghanistan.” De minister van Defensie, James Mattis, antwoordde toen rechtuit: “We zijn nu niet aan het winnen in Afghanistan.”

Het zijn vooral Trumps generaals, minister van Defensie Mattis, nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster en stafchef van het Witte Huis John Kelly die deze beslissing hebben bepleit. Het Pentagon en de veiligheidsdiensten waarschuwen al langer dat een terugtrekking van Amerikaanse steun de Afghaanse regering ten val zou brengen.

Conservatieve kritiek

De vraag is in hoeverre de verderzetting van de militaire aanwezigheid in Afghanistan in tegenspraak is met het ‘America First’-beleid dat Trump voorstond. Nu de belangrijkste strateeg van dat beleid, Steve Bannon, is ontslagen zien waarnemers en critici ter rechterzijde het somber in.

De rechtse nieuwssite Breitbart, die zo’n belangrijke rol speelde in de verkiezingscampagne van Trump, slaat een weinig optimistische toon aan: “Trump verdedigt flip-flop in sombere toespraak”. De vrees bij de nationalistische achterban van Trump is dan ook dat deze beslissing een keerpunt is voor zijn presidentschap dat steeds meer op een beleid begint te lijken dat de kiezers in november hadden afgestraft.

“Het maakt niet uit voor wie je stemt. Het militair-industriële complex wint,” tweette de conservatieve columnist en auteur Ann Coulter.

Voormalig presidentskandidaat, columnist en ‘Godfather’ van Trumps America First-beweging Pat Buchanan legt de vinger op de wonde: “Net zoals president Obama en Bush wil hij als leider geen Amerikaanse nederlaag in zijn langste oorlog. Dat willen zijn generaals ook niet. Maar hoe kunnen we de Taliban verslaan met 13.000 troepen terwijl we faalden met de 100.000 die Obama stuurde.”

Trump werd verkozen om de rol van Amerika in oorlogen in het Midden-Oosten te beëindigen, betoogt Buchanan: “Als hij nu overtuigd is dat hij deze oorlogen – Libië, Syrië, Irak, Jemen, Afghanistan – eenvoudigweg niet kan beëindigen, dan zal hij waarschijnlijk zijn presidentschap opofferen terwijl hij de mislukkingen van diegene tracht te redden die er alles aan hebben gedaan om hem buiten het Witte Huis te houden.”

America First?

Andrew Bacevich, militair expert, Vietnamveteraan en een overtuigd conservatief, bekritiseert al jaren de oorlogen die de VS in het Midden-Oosten voert: “Trump onderschrijft nu de dubbele veronderstelling die sinds 9/11 de basis vormt voor de bredere oorlog tegen het terrorisme: ten eerste dat een volgehouden Amerikaanse militaire actie het meest effectieve middel is om terrorisme te verslaan en ten tweede dat de fysieke aanwezigheid van Amerikaanse troepen in kwetsbare landen met een moslimmeerderheid een middel zijn om te voorkomen dat terroristen er voet aan grond krijgen. Samengevat, als we de slechteriken blijven doden en volhouden met nation-building (wat Trump bekritiseert maar impliciet ondersteunt), zal het probleem zichzelf oplossen. Er is weinig bewijs om deze veronderstellingen te staven. De Amerikaanse militaire ervaring na 9/11, niet alleen in Afghanistan maar ook in Irak en elders wijst naar precies de omgekeerde conclusie: het belangrijkste gevolg van de voortdurende oorlog tegen het terrorisme is dat het het probleem verergert dat het beweert op te lossen. De gehele onderneming is zoals Trump het ooit verstond: een verschrikkelijke vergissing, een totale mislukking en een volledige verspilling.”

In juni stelde Bacevich al: “Nu wachten we op de generaal die de moed heeft om te zeggen, ‘Sommige oorlogen kunnen niet gewonnen worden. Afghanistan valt in die categorie. Verder doen zoals we bezig zijn is waanzin’.”

Buchanan heeft nog weinig vertrouwen in het Witte Huis en sluit zijn column af met een retorische vraag: “Kunnen we erop rekenen dat de nieuwe poortwachters (na het vertrek van Bannon – red.), de generaals en de oudgedienden van Goldman Sachs, Trumps populistisch-nationalistische America First-beleid zullen uitvoeren?”

1 REACTIE

  1. Citaat:”Andrew Bacevich, militair expert, Vietnamveteraan en een overtuigd conservatief, bekritiseert al jaren de oorlogen die de VS in het Midden-Oosten voert”. Ik voel mij in goed gezelschap. Zelf bekritiseer ik eveneens de leiders van het Amerikaans protectoraat “Belgistan” vanwege de Belgische militaire inmenging in Afghanistan en het Midden-Oosten.

  2. Als Afganistan,Irak..enz een sharia staat willen.Laat het dan zo zijn.Maar dan wel onze grenzen dicht .Een groen gordijn zal Europa veilig houden.