De NGO Access Info Europe kreeg na drie jaar procederen toegang tot de financiële verslagen van de officiële missies van de Eurocommissarissen. Uit de documenten die Knack kon inkijken, blijkt dat Belgisch Eurocommissaris Marianne Thyssen haar ‘onkosten’  voor zeven nieuwjaarsrecepties van CD&V declareerde.

In de eerste twee manden van 2016 declareerde de hele Europese Commissie bijna een half miljoen euro aan reiskosten. In totaal voerde de 28 Eurocommissarissen zo’n 261 officiële missies uit. Doch een officiële missies lijkt een tamelijk ruim begrip. Zo slaat dit zowel op officiële bezoeken aan landen als het bijwonen van nieuwjaarsrecepties georganiseerd door de eigen politieke partij.

“Evenementen bijwonen maakt integraal deel uit van de job”

De Europese Commissaris die het hoogste aantal missies aangaf was Belgische Eurocommissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen (CD&V). Met 16 officiële missies laat zij Karmenu Vella (13) en Kristalina Georgieva (13) achter zich. Zeven van deze officiële missies zijn echter gerelateerd aan haar eigen christendemocratische partij.

Thyssen declareerde zo volgens Knack “de ‘Nationale nieuwjaarsreceptie CD&V in Antwerpen’ (48,30 euro), ‘CD&V nieuwjaarsontbijt in Ninove’ (48,30 euro), ‘Séances de voeux Conseil Economique et Social de Wallonie, Liège’ (48,30 euro), ‘CD&V nieuwjaarsreceptie (Veerle Heeren)’ (19,32 euro), ‘Nieuwjaarsreceptie Lubbeek’ (19,32 euro), ‘Nieuwjaarsreceptie in Westerloo – Kristof Welters’ (19,32 euro) en ‘Mission “Afdeling” in Wuustwezel’ (19,32 euro)”. In totaal declareerde zij voor deze zeven ‘officiële missies’ 230 euro.

Geld ontvangen om nieuwjaarsrecepties van je eigen partij bij te wonen is echter niet onlogisch volgens Thyssen haar woordvoerder. “Voor werkgerelateerde missies buiten Brussel wordt Eurocommissarissen gevraagd een missieaanvraag in te vullen. Ze krijgen daarvoor een dagvergoeding die wordt berekend in functie van de duur van de missie”. “Lid zijn van de Europese Commissie is een politieke functie”, stelt de woordvoerder.

“Evenementen bijwonen maakt integraal deel uit van de job. Commissarissen zijn overal ter wereld ambassadeurs van Europa, ook in hun thuisland. Van hen wordt verwacht dat ze actief en geregeld interageren met burgers, belanghebbenden en hun vertegenwoordigers, met als doel de standpunten en voorstellen van de Commissie die een impact op hun dagelijkse leven hebben uit te leggen en te bespreken. Dat is precies wat Eurocommissaris Thyssen gedaan heeft op die evenementen, waar ze toespraken gaf over het beleid van de EU”, aldus de woordvoerder van de Eurocommissaris.

Spaarzaamheid

Uit een analyse van het weekblad Knack blijkt verder dat de Europese Commissie over het algemeen zeer zuinig omgaat met haar reisbudget. Zo bedraagt de kostprijs van de meeste overnachtingen minder dan 200 euro. De keren dat er meer dan 500 euro per nacht voor een hotelkamer werd betaald valt op één hand te tellen.

Transparantie

Transparantie, onkostenvergoedingen en de Europese Unie blijven een moeilijk verhaal. Eerder dit jaar bestudeerde Knack nog de onkostenvergoedingen van verschillende  Europarlementariërs. Naast het feit dat verschillende leden van het Europees Parlement er een ‘vreemd’ uitgavenpatroon op nahouden, was het ook hier moeilijk om aan informatie te geraken. Zo wouden maar 53 van de gevraagde 667 parlementsleden ingaan op de vraag om hun onkosten te verantwoorden. Met andere woorden, meer dan 90% van de parlementsleden, zag het niet zitten om financiële klaarheid te scheppen. Onder de 53 die dat wel wensten te doen, bevond zich geen enkele Belg.

Niettemin bleek uit het onderzoek van ‘The MEPs Project’ dat drie Belgische Europarlementariërs kantoorruimte bij hun eigen partij huren. Europarlementsleden die dergelijke praktijken hanteren zijn Kathleen Van Brempt (sp.a), Marie Arena (PS) en Philippe Lamberts (Ecolo). Ivo Belet (CD&V) daarentegen huurt een kantoor van zichzelf.

1 REACTIE

  1. Uiteraard is een Europese commissaris armlastig en die 230 euro betekenen een hele hap uit het inkomen. Eigenlijk schaamteloos. Er zijn mensen voor wie elke Euro telt en dan moet zo een grootverdiener schraapzuchtig iedere Euro terugvorderen voor een evenement waar ieder fatsoenlijk burger in zijn eigen portemonnee tast. Akkoord het kunnen er wat meer zijn voor een Eurocommissaris, maar dan nog.