Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt het filmpje van het Europees Parlement om migratie naar Europa te promoten “propaganda”. Volgens Francken zal de asielinstroom de vergrijzing helemaal niet oplossen, zoals het filmpje beweert.

Enkele dagen geleden lanceerde het Europees Parlement een promovideo om migratie naar Europa te promoten. De boodschap van de video luidt dat Europa migratie nodig heeft om onder andere de vergrijzing in Europa op te vangen en onze welvaart in stand te houden.

Arbeidsmarkt ver van competentiekader asielzoekers

“De demografie toont ons dat we een continent zijn dat mensen nodig heeft om hier te komen wonen en te werken om het niveau van onze welvaartssystemen in stand te houden”, aldus de Zweedse Cecilia Wikström (ALDE) van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. “Ze zijn hier om hun bijdrage te leveren aan de groei en welvaart van Europa en daarom is het van essentieel belang dat we elke mogelijkheid om hen te integreren in onze maatschappij openen.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken noemt het filmpje “propaganda” en weerlegt de beweringen van het het Europees Parlement dat we migratie nodig zouden hebben. Volgens Francken zal asielinstroom onze demografische zorgen zoals de vergrijzing immers helemaal niet oplossen. “Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de asielinstroom van voornamelijk laaggeschoolde jonge mannen, onze vergrijzing en arbeidsmarkttekorten kan opvangen.”

De kloof tussen de vaardigheden die gevraagd worden op de arbeidsmarkt en de vaardigheden die asielzoekers aanbieden, is daarvoor te groot volgens Francken. “Onze Westerse arbeidsmarkt staat net heel ver van het competentiekader van veel asielzoekers. Dat verklaart oa de lage arbeidsparticipatie onder asielzoekers en vluchtelingen”, aldus Francken. “De huidige asielinstroom gaat onze vergrijzing niet oplossen.”

“Ik vind het stuitend dat men op dit vlak aan desinformatie blijft doen. Men houdt de Europeanen echt voor dommeriken. En dat leidt tot ergernis, frustratie en woede bij veel burgers. Begrijpelijk.” zegt Francken. “Ik kies ervoor om de waarheid niet te verbloemen. Ik denk dat dat het langste duurt.”

2 REACTIES

 1. Nog meer migratie? Euh? Wat een EU poco propaganda weer. Francken heeft gelijk.
  Enkele bedenkingen:

  1/ Wat is dan het nut geweest van de vorige migraties? Díe gingen toch voor onze pensioenen zorgen, niet?

  2/ In België is er een bevolkingsaangroei geweest tussen 2000 en vorig jaar van maar liefst 1 miljoen inwoners (officiële). We zijn ondertussen met 11,3 miljoen inwoners hier. Dat is een gemiddelde jaarlijkse aangroei van meer dan 50.000! En dat zou dan nog niet genoeg zijn om de vergrijzingskosten op te vangen?

  3/ België is nu al een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. 363 inwoners per km2. Voor Vlaanderen alleen is dat maar liefst 462 inwoners per km². Hier is de grens van de draagkracht inzake leefbaarheid, mobiliteit, cultuurverschillen, enz. al lang overschreden.

  4/ Vergrijzing: de bevolking bestaat op dit moment voor nog geen 18% uit 65 plussers. Dus alles behalve alarmerend. Migratie is hier helemaal niet noodzakelijk zoals de EU stelt.

  5/ Stellen dat nog meer migratie de oplossing is voor de vergrijzing introduceert eigenlijk een vorm van piramidespel. Want die migranten worden ook oud. En moeten die dan op hun beurt opnieuw aangevuld worden met nieuwe migratie om de vergrijzingskosten betaalbaar te houden?

  6/ Wie dus zegt dat de vergrijzing enkel kan opgelost worden door nog meer migratie liegt. Hebben wij die mensen wel nodig in het arbeidsproces? Om welke taken dan uit te voeren? Handenarbeid, intellectuele arbeid?

  7/ De statistieken wijzen uit dat arbeidsethiek nu niet bepaald het sterke punt is van het merendeel van de migranten. Ze zijn meestal werkloos en zullen het ook blijven.

  8/ Met de komende robotisering wordt voorspeld dat honderdduizende jobs zullen worden vernietigd. Vele jobs verdwijnen daarenboven nu al naar lage loon landen. Waarom dan nog meer immigratie? Om welke taken uit te voeren?

  9/ Deze migratie heeft echter wel andere niet zo leuke gevolgen, die we ondertussen allemaal kennen: vernietiging van de lokale bevolking, levenswijze en cultuur. Wandel maar eens door bepaalde buurten van Brussel en Antwerpen. Dat zegt genoeg. Gaan die onze pensioenen betalen? Laat me niet lachen.

 2. Inderdaad zoals ik lees : veel ongeschoolde mannen, Afwezigheid van arbeidsethiek, Enkel naar Europa gekomen om te kunnen genieten van onderhoudsgeld , werklozensteun, enz. werken zal er voor 99% niet inzitten, Als je op die manier de vergrijzing in Europa moet oplossen sla je de bal totaal mis.

Comments are closed.