De Iuventa, het schip van de ngo Jugend Rettet dat gisteren werd tegengehouden door de Italiaanse autoriteiten, heeft rechtstreeks migranten overgenomen van Libische mensensmokkelaars.

Het schip werd gisteren door de Italiaanse kustwacht tegengehouden voor de kust van Lampedusa. Het tegenhouden van het schip had dus niet te maken met de weigering om de gedragscode voor ngo’s te ondertekenen, zoals eerder bericht. De aanhouding gebeurde in het kader van een lopend onderzoek waarbij het schip verdacht wordt samen te werken met Libische mensensmokkelaars.

‘Clandestiene migratie’

Onderzoekers verdenken sommige bemanningsleden ervan zich schuldig gemaakt te hebben aan “de misdaad van clandestiene immigratie”. De preventieve inbeslagname van het schip kwam er nadat er bewijs boven water kwam van drie gevallen waarbij bemanningsleden contact hebben gezocht met mensensmokkelaars. Dat gebeurde in juni van dit jaar en in september van vorig jaar.

Volgens aanklager Ambrogio Cartosio van het gerecht in Trabani waren er “contacten, ontmoetingen, afspraken” tussen het schip van Jugend Rettet en de smokkelaars. De mensen aan boord van de bootjes van de smokkelaars werden volgens hem niet “gered” maar simpelweg door de smokkelaars overgedragen aan de bemanning van de Iuventa.

De politie van Trapani zegt dat het onderzoek, dat in oktober is opgezet, informatie aan het licht heeft gebracht die suggereert dat het schip gebruikt werd voor ‘clandestiene migratie’. Inmiddels zijn er ook undercoverbeelden opgedoken die inderdaad lijken te bevestigen dat Jugend Rettet rechtstreeks contact heeft gehad met de mensensmokkelaars.

https://twitter.com/SlappyGold/status/892963852320681984

Geen kwaad opzet, wel illegaal

Cartioso benadrukt wel dat er geen individuele leden van de bemanning in staat van beschuldiging werden gesteld. Hij zegt dat er geen elementen zijn gevonden die doen vermoeden dat er een stabiele band is tussen het schip en de Libische mensensmokkelaars. Het idee dat er “gecoördineerde planning” in het spel zou zijn doet de aanklager af als “science fiction”.

In maart van dit jaar ontstond er controverse op twitter nadat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) suggereerde dat ngo’s zoals Artsen Zonder Grenzen aan mensensmokkel deden.