Syrisch leger bevrijdt al-Soekhna van IS

0
714

Afgelopen zaterdag werd bekend gemaakt dat het Syrische leger van president Bashar al-Assad, met Russische steun, de strategisch belangrijke stad al-Soekhna in de provincie Homs volledig heeft veroverd en bevrijd van Islamitische Staat (IS) na meer dan twee weken strijd.

Alhoewel de stad formeel al op 6 augustus werd bevrijd, stootte het vijfde korps van het Syrische leger op mijnen die in het oostelijke en centrale deel van de stad door IS werden gelegd. Daarbij kwam nog dat IS gebruik maakte tunnels die vanuit het oostelijke deel van de stad naar de heuvels in het noorden liepen, vanwaar IS-militanten aanvallen uitvoerden op de ontmijners. Pas nadat de heuvels werden veroverd konden de resterende IS-strijders worden verdreven uit de buitenwijken van al-Soekhna.

IS verliest terrein

De stad ligt op zo’n vijftig kilometer van Palmyra, de historische site waar veel cultureel erfgoed door IS werd vernietigd, en even ver van de grens met de provincie Deir ez-Zor, waar IS nog steeds de plak zwaait. Al-Soekhna was de laatste stad in Homs die nog in handen was van IS. De Syrische staatsmedia citeerde een militaire bron die stelde dat IS-militanten werden gedood en hun wapens vernietigd. De overlevende IS-militanten trokken zich dan ook terug naar Deir ez-Zor.

De IS-jihadisten verliezen steeds meer terrein, zowel van het Syrische leger dat gesteund wordt door Iran en Rusland, als van de Syrische Democratische Strijdkrachten die door de VS worden gesteund en zich momenteel focussen op de verovering van Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde IS-kalifaat. De Syrische Democratische Strijdkrachten, voornamelijk bestaande uit Koerden, zijn gekant tegen het regime van Assad maar strijden vooral tegen IS en het aan Al Qaida gelieerde Al-Nusra Front.

Het Syrische leger van Assad rukt nu verder op naar Deir ez-Zor, dat in het oosten grenst aan Irak en grotendeels onder de controle van IS valt. De Syrische regering behoudt er momenteel het gezag in de gelijknamige hoofdstad en een vlakbij gelegen militaire basis.