Meer en meer Amerikaanse steden nemen standbeelden weg van soldaten uit de Amerikaanse burgeroorlog, uit vrees voor onrust en rellen in hun stad. Na de betogingen in Charlottesville, die ontstonden naar aanleiding van het weghalen van een standbeeld, is er een ware beeldenstorm ontstaan in de VS.

Vorige week kwam het tot rellen in de Amerikaanse stad Charlottesville nadat een betoging onder de noemer van ‘Unite The Right’ bijzonder veel tegenbetogers trok van extremistische organisaties als Antifa en Black Lives Matter. De situatie liep volledig uit de hand toen een manifestant inreed op een groep linkse betogers. Daarbij kwam één vrouw om het leven.

Beeldenstorm

Aanleiding van de betoging van Unite The Right was de beslissing van het stadsbestuur van Charlottesville om het standbeeld van generaal Robert E. Lee weg te nemen. Robert E. Lee was een generaal van de zuidelijke Confederatie en speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse burgeroorlog rond deelstatelijke rechten en slavernij.

Na de uit de hand gelopen demonstratie is in de Verenigde Staten een ware beeldenstorm ontstaan. Eergisteren vernielden activisten in de Amerikaanse staat North Carolina nog een standbeeld van een soldaat uit de Amerikaanse burgeroorlog. Volgens de demonstranten zijn dit soort standbeelden immers symbool voor racisme en slavernij. Ook in Atlanta vernielden activisten een standbeeld. In hun enthousiasme vergisten ze zich wel en vernielden ze een standbeeld dat symbool stond voor vrede.

Meer en meer steden beslissen daarom om standbeelden weg te halen, meestal ‘s nachts, uit angst voor onrust of zelfs rellen. Vorige nacht werden in de stad Baltimore vier standbeelden weggehaald van soldaten en generaals van de Amerikaanse burgeroorlog. Het tafereel trok veel toeschouwers, onder andere activisten van Black Lives Matter keken goedkeurend en joelend toe. De verwijderde standbeelden waren beklad met “terrorists” en “Black Lives Matter”.

Ook in België gaan er nu stemmen op om ‘foute’ figuren uit onze geschiedenis uit het straatbeeld te laten verdwijnen. De uiterst linkse Abou Jahjah en burgemeester van Lanaken Marino Keulen pleiten voor het weghalen van straatnamen of andere openbare herinneringen die verwijzen naar ‘controversiële’ figuren zoals schrijver Cyriel Verschaeve of koning Leopold II.

4 REACTIES

  1. De linkse elite, die anti-proletariaat, anti-apartheid, anti-godsdienst, en anti-oorlog is, probeert nu blijkbaar ook anti-geschiedenis te zijn. Ze heeft daarmee een eigenaardig resultaat geboekt. De elite heeft zelf het proletariaat, de apartheid, het godsdienstfanatisme en de oorlog ingevoerd. En ze schrijft daarbij zelf geschiedenis. Welke beelden zullen we daarvoor oprichten ?

  2. Men schat dat het aantal man­nen dat door Che Guevara’s revolutionaire rechtbanken ter dood werd veroordeeld tussen 400 en 1892 ligt. Het aantal weerloze mannen (en jongens) die Che persoonlijk met zijn eigen pistool vermoordde loopt in de dozijnen. Ik vind dat ook alle posters van Guevara overal moeten worden weggehaald.

Comments are closed.