De Staatsveiligheid voerde vorig jaar een onderzoek naar 58 moskeeën in de strijd tegen het islamitische extremisme. Dat is één op de vijf moskeeën in België. Dat verklaarde minister van Justitie Koen Geens (CD&V), meldt De Tijd vandaag. In het voorjaar was er nog ophef over de rol van de Staatsveiligheid bij de erkenning van moskeeën.

“In de context van de opvolging van het islamitische extremisme hebben vorig jaar 58 gebedshuizen en 61 islamitische verenigingen de aandacht getrokken van de inlichtingendienst. In 2015 ging het om 56 gebedshuizen en 57 islamitische verenigingen,” antwoordt Geens op een parlementaire vraag van Kamerlid Philippe Pivin (MR). Daarmee wordt voor het eerst bekend hoeveel moskeeën in de gaten worden gehouden door de Staatsveiligheid: 58 van ongeveer 300 moskeeën in ons land. Dat kan gaan van erkende en wettelijk functionerende moskeeën tot zogenaamde ‘garagemoskeeën’.

Slechts 84 van die 300 moskeeën zijn ook daadwerkelijk erkend: in Vlaanderen 28, in Brussel 17 en in Wallonië 39. Daarbij wachten nog 33 moskeeën op een erkenning waarvan 23 in Vlaanderen, 5 in Brussel en 5 in Wallonië.

Milieus van radicalisering

De redenen waarom een moskee in de gaten wordt gehouden kan variëren: het moskeebestuur, de imams die er prediken of de bezoekers. Het zijn bijna altijd islamitische gebedshuizen die niet erkend zijn: “Onze inlichtingenonderzoeken focussen op dreigingen waarop de dienst moet werken, zoals extremisme, radicaliseringsprocessen en terrorisme. In dat kader komen weinig tot nooit erkende geloofsgemeenschappen in beeld. Terroristische groeperingen zijn niet bekend om hun theologische scholing. Wel integendeel,” aldus de persdienst van de Staatsveiligheid.

Vooral de niet-erkende moskeeën in Brussel komen in het vizier: “In de slipstream van het Kanaalplan heeft onze dienst zijn inspanningen alvast verhoogd om een beter zicht te krijgen op de erkende en vooral de niet-erkende gebedsplaatsen in het Brussels Gewest, vanwege een groeiende noodzaak om een steeds beter beeld te krijgen van wat er op dat vlak in Brussel aan de hand is en waar er potentiële milieus van radicalisering zijn,” aldus nog de Staatsveiligheid.

Barcelona

De moskee in Diegem, waar het vermoedelijke brein achter de aanslag in Barcelona begin vorig jaar probeerde te werken als imam, staat op de wachtlijst om erkend te worden. De moskee signaleerde zelf de verdachte imam uit Spanje, Abdelbaki Es Satty, aan de politie van Vilvoorde, die op haar beurt de Staatsveiligheid informeerde. Satty was vorig jaar van januari tot maart in Diegem. De Staatsveiligheid bezocht de moskee, in het kader van het onderzoek tot erkenning, in april en juli vorig jaar. Satty was toen al terug vertrokken naar Spanje. De moskee kreeg een positief advies van de Staatsveiligheid en dat wordt nu gehandhaafd.

Sinds de aanslagen in Parijs heeft de Staatsveiligheid informatie aangeleverd om moskeeën in Brussel, Limburg en Luik te sluiten: “In het verleden kon informatie van onze dienst gebruikt worden door de gewesten of door de moslimexecutieve van België om in te grijpen in de werking. Ultiem zijn het de gewesten die op basis van onze informatie kunnen besluiten een gebedsplaats te sluiten. Ook de burgemeester kan om redenen van openbare veiligheid tot sluiting overgaan,” aldus de Staatsveiligheid.

1 REACTIE