Op de luchthaven van Zaventem is momenteel een spontane staking aan de gang bij bagage-afhandelaar Swissport. Verschillende vluchten hebben ondertussen vertraging en Brussels Airlines vraagt passagiers om enkel handbagage mee te nemen. 

Swissport is de belangrijkste bagage-afhandelaar van de luchthaven van Zaventem. Zo staat het bedrijf in voor 60 procent van de afhandeling van de bagage. Het gevolg van de spontane staking: enorme hinder.

Verschillende eisen

Vanmorgen begonnen de medewerkers van Swissport spontaan te staken. Kurt Callaerts, vakbondsman voor het ACV, stelt dat het “al maanden in de lucht hing. De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar hoofd in het zand.” Ook ABVV-secretaresse Sandra Langenus laat een soortgelijk verhaal horen aan VRT Nieuws. “We zeggen al weken dat we met een structureel personeelstekort zitten. Na de grote zomerdrukte beginnen de mensen het nu ook te voelen en dus hebben ze beslist om het werk neer te leggen.”

Op dit moment hebben de vakbonden overleg met de directie. Een van de eisen van de vakbonden is “dat mensen met een deeltijds contract voorlopig een voltijds contract krijgen”, stelt Langenus. “Daarnaast vragen we een extra premie voor het harde werk van de zomervakantie. We hopen alleszins zo snel mogelijk tot een oplossing te komen”. “Mocht men de staking proberen te breken, zullen we ook oproepen bij Aviapartner (red: tweede bagage-afhandelaar van Zaventem) om mee te doen”, stelt Callaerts.

Chaos troef

Brussels Airlines probeert de crisis zo goed mogelijk te beheersen. Zo roep zij dertig eigen personeelsleden op om mee de bagage af te handelen. Dit volstaat echter niet om de klus te klaren. Het resultaat: de maatschappij zal vliegtuigen moeten laten vertrekken zonder dat alle bagage aan boord is.

De afhandeling van aankomende vluchten krijgt van de maatschappij voorrang. Aan vertrekkende passagiers vraagt Brussels Airlines om enkel handbagage mee te nemen. Reizigers die zonder hun bagage moeten reizen, worden opgeroepen om dit formulier in te vullen.

1 REACTIE

  1. ‘Spontane’ of ‘aangemelde’ staking, het is slechts een juridisch verschil.
    Ik zie geen bagasjeverwerker spontaan de handschoenen neerleggen als hij dan van zijn vakbond niet eerst toegestemd gekregen heeft. Verder vind ik het moment heel onsolidair. Een moment waarop vele hardwerkende vakgebonden collega’s met het gezin met het vliegtuig een weekje vakantie nemen. Maar het is België, waar het toneel achter de schermen altijd veel grootster en interessanter is dan het toneel op de bune. Ik vlieg sedert enige jaren doelbewust meer via schiphol en gatwick. Veel beter ( te voorspellen) bereikbaarheid en efficiëntere + goedkopere luchthavens met een pak meer bestemmingen. Zaventem, en Charleroi ook trouwens , zijn een ergernis voor elke passagier. ; een frequent flyer.