De plannen van de terreurcel achter de aanslagen in Spanje blijken nóg groter te zijn dan aanvankelijk werd vermoed. Met enkel de Sagrada Familia op te blazen waren zij kennelijk ‘niet tevreden’. Ook andere monumenten zouden er moeten aan geloven

Eerder deze week werd het al duidelijk dat de terroristen achter de aanslagen in Spanje slechts een ‘noodplan’ uitvoerden. Initieel planden zij een aanslag met explosieven op de Sagrada Familia. Door het uithoren van enkele spilfiguren van de terreurcel krijgen de speurders een steeds betere kijk de op de plannen van de terroristen. Wat blijkt nu: zij wouden veel meer monumenten met de grond gelijk maken.

Monumenten Barcelona met grond gelijk maken

De terroristen beschikten over twee opslagplaatsen vol met explosieven. Doordat één dag voor de aanslagen een woning vol met gasflessen ontplofte, opteerden ze voor een plan B: met een busje op mensen inrijden in Barcelona en voorbijgangers aanvallen in Cambrils. Gisteren vonden de speurders een tweede opslagplaats met explosieven. Ook werd er het rijbewijs en de identiteitskaart van twee leden van de terreurcel gevonden.

Uit de grote voorraad van explosieven blijkt dat de Sagrada Familia opblazen nog niet alles was. Integendeel de terroristen wouden alle monumenten in Barcelona met de grond gelijk maken.

Ontspannen terroristen

In de Spaanse media doken recent nieuwe beelden op van drie terroristen vlak voor ze hun terreurdaden pleegden. Daarop is te zien hoe ontspannen en al grapjes makend zij de winkel van een tankstation binnengaan. De terroristen werden door de politie geïdentificeerd als Houssaine Abouyaaqoub, Moussa Oukabir en Omar Hichamy.

De daders van de aanslagen werden in totaal op vier verschillende momenten gefilmd in het winkeltje. Het drietal werd voor het eerst gefilmd op 17 augustus om 16 uur. Een uur later reed Younes Abouyaaqoub in op voetgangers in Barcelona. Enkele uren later werden leden van dezelfde terreurcel neergeschoten door de politie wanneer zij over de promenade van Cambrils raasden.