Een schip van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms kreeg zowel op Lampedusa in Italië als op Malta geen toestemming om aan te meren. Gisteren dreef het schip nog altijd rond in internationale wateren.

Het schip had eerder drie migranten opgepikt in de Middellandse Zee. Gisteren zat het nog altijd vast in internationale wateren tussen Malta en Italië. Zowel op Malta als op Lampedusa kreeg de boot geen toestemming om aan te meren, deze ngo heeft in tegenstelling tot Jugend Rettet of AzG wel de ngo-gedragscode ondertekend.

Geweigerd op Lampedusa en Malta

De Golfo Azzurro, het schip in kwestie, pikte op zondag drie migranten op. Ze bevonden zich volgens een woordvoerder van de ngo op dat moment op ongeveer 100 mijl van de Libische kust. Het hele gebeuren werd gecoördineerd door de Italiaanse kustwacht.

Op de Italiaanse haven van Lampedusa weigerde men echter het schip te laten aanmeren. Volgens de Italiaanse autoriteiten omdat de gedragscode niet nageleefd werd.

Proactiva was echter een van de ngo’s die de gedragscode wel ondertekend hadden. Artsen zonder Grenzen deed dat dan weer niet, die ngo kreeg op zaterdag echter wel de toestemming om met een schip, met 127 migranten aan boord, aan te meren.

Nadat het in Lampedusa geweigerd werd zette het schip van de Spaanse ngo de reis verder naar Malta, zijn thuishaven. Daar stuitte de ngo echter ook op een njet van de Maltese autoriteiten. Zij vinden dat de migranten in Italië aan land gebracht moeten worden, aangezien de reddingsoperatie dichter bij Italië dan bij Malta gebeurde.

Incident met Libische kustwacht

Gisteren deelde de ngo nog een filmpje op twitter waarin te zien was hoe de Libische kustwacht dreigde het vuur op één van hun schepen te openen. Het hele gebeuren zou op maandagmorgen hebben plaatsgevonden.

Er werd ook een audio-opname gestuurd naar het persbureau Reuters. Daarop is de stem van een man te horen. Tegen de bemanning van de boot zegt hij over informatie te beschikken dat zij met smokkelaars zouden samenwerken: “Kom niet terug dichtbij onze wateren. Volgende keer wordt er op jullie gericht.”

Volgens de Libische kustwacht troffen zij het ngo-schip op zo’n 19 kilometer van de Libische kust. “Het leek erop dat ze aan het wachten waren op een illegale migrantenboot. We hebben hen gevraagd onmiddellijk het gebied te verlaten maar ze gehoorzaamden niet”, zegt een woordvoerder van de Libische kustwacht aan Reuters.

1 REACTIE

  1. Als Artsen zonder Grenzen die overeenkomst niet tekende, moet zij de toegang tot de Middellandse Zee ontzegd worden. Haar schepen aan de ketting gelegd. Het moet stoppen met overzetdiensten, die hand en span diensten verlenen aan mensensmokkelaars, die sukkelaars op rubberen bootjes zetten. Eens de overzet gestaakt, zal ook de lust verdwijnen om smokkelaars te betalen. Artsen zonder Grenzen maakt mensensmokkelaars rijk en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de integratie van de mensen, die zij in Europa afzet. Ik steun heel graag NGO’s die mensen helpen een beter leven te op te bouwen in hun eigen regio. Artsen zonder Grenzen zet mensen af die, afgezien van een uitzondering, hier geen enkele toekomst hebben, behalve een bedelbestaan. Artsen zonder Grenzen redt niet, Artsen zonder Grenzen dumpt.

  2. De VOS Prudence, het schip van Artsen zonder Grenzen heeft nooit de toestemming gekregen om aan te meren in Lampeduza. Wel werden de 127 illegale migranten op volle zee en ver uit de kust van Lampeduza aan de Italiaanse kustwacht overgedragen.
    Voorts even verduidelijken dat de Golfo Azzurro van OpenArms uiteindelijk een Siciliaanse haven is mogen binnen varen omdat het een “technisch defect” gemeld had, anders hadden ze nu nog steeds aan het ronddobberen geweest.

  3. de Libiers doen eindelijk wat ze moeten doen.en wat AZG betreft, destijds werd een schip van Greenpeace in Antwerpen aan de ketting gelegd, om een niemendal, nu laat men organizaties die openlijk mensen smokkelen ongemoeid, als wij destijds verstekelingen aan boord hadden werden die in elke haven opgesloten omdat ze nergens welkom waren.waar is de goeie ouwe tijd.