Elio Di Rupo beleeft moeilijke tijden als PS-voorzitter. Hoe dan ook wil hij tot 2019 partijvoorzitter blijven. Vandaag blijkt echter uit een peiling van Sud Press dat 34 procent van de PS-kiezers hem weg wil.

Di Rupo bombardeerde zichzelf deze week tot dé man die de vernieuwingsoperatie binnen de PS moet leiden. Niet iedereen lijkt echter vertrouwen te hebben in de oud-premier. Zo kondigde voormalig Waals minister-president Paul Magnette eerder deze week al aan dat hij kandidaat is om Di Rupo op te volgen. Ook de kiezers van de PS hebben alsmaar minder vertrouwen in hun voorzitter.

Magnette, de Dauphin van de PS?

Via iVox peilde Sud Press naar de mening van de kiezers die in 2012 of 2014 voor de PS hadden gekozen. De resultaten zijn een koude douche voor Di Rupo. Zo heeft 14,5 procent “totaal geen” vertrouwen meer in de PS-voorzitter. Ongeveer 19,5 procent geeft aan “eerder geen” vertrouwen meer te hebben in de man uit Bergen. 23,5 procent heeft “zeker nog” vertrouwen in de voorzitter en 34 procent heeft “eerder vertrouwen”.

Over wie Di Rupo moet opvolgen bestaat veel minder discussie. Zo valt 59 procent van de PS-kiezers voor Magnette. Ruim daarachter komen Laurette Onkelinx (9,5 procent), Rudy Demotte (6,5 procent) en Jean-Claude Marcourt.

Dubbele petjes

In de komende maanden zal Di Rupo – als voorzitter van de PS – de vernieuwing van zijn partij moeten belichamen. Hieromtrent nemen veel PS-kiezers aanstoot aan de verschillende mandaten van de PS-voorzitter. Zo cumuleert hij de functie van PS-voorzitter, Kamerlid en het burgemeesterschap van Bergen.

Liefst 57,5 procent van de PS-kiezers wil dat de PS-voorzitter nog maar één mandaat uitoefent. 21,5 procent is van mening dat de voorzitter minstens één mandaat moet opgeven terwijl 6,5 procent wil dat hij – zoals bijvoorbeeld sp.a-voorzitter John Crombez – al zijn mandaten opgeeft. Amper 14,5 procent keurt zijn drie petjes goed.