Gisteren werd duidelijk dat reeds 216 Belgische IS-aanhangers werden veroordeeld. Op basis van bijkomende informatie die Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg aan Justitieminister Koen Geens (CD&V) blijkt nu ook dat 289 personen in totaal werden veroordeeld voor terroristische activiteiten.

Sinds januari 2015 tot en met juni van dit jaar werden niet minder dan 289 personen veroordeeld wegens terreurmisdrijven. Het Vlaams Belang communiceert de cijfers nadat gisteren al bekend werd dat 216 IS’ers zijn veroordeeld. IS is één van de bekendste islamistische terreurgroepen, maar ook andere terreurgroepen zijn actief in zowel het Midden-Oosten als Europa zoals bijvoorbeeld Al Qaida.

“Gevolg van ongebreidelde immigratie van voorbije tientallen jaren”

Terwijl gisteren nog staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zichzelf op de borst klopte “als het gaat om het veroordelen van Syriëstrijders”, ziet het Vlaams Belang geen reden om te vieren. In een persmededeling schrijft Vlaams Belang-woordvoerder Klaas Slootmans dat de “traditionele politieke klasse” België “met een serieus veiligheidsprobleem opgezadeld” heeft. Dit door “de ongebreidelde immigratie van de voorbije jaren” toe te laten.

De rechtse oppositiepartij haalt naar aanleiding van de cijfers tevens uit naar de N-VA. Volgens Barbara Pas heeft ook de partij van Francken boter op het hoofd. “Het ergste aan de zaak is evenwel dat de traditionele partijen, N-VA incluis, daar nog altijd niet de nodige lessen uit getrokken hebben”, aldus Pas. “Als men daarmee geconfronteerd wordt, dan zou ik toch denken dat men deze ongewenste sujetten massaal hun Belgische nationaliteit ontneemt en hen hun straf laat uitzitten in hun land van oorsprong, maar op enkele zeer schaarse uitzonderingen na is dat nog niet gebeurd en staat het ook niet direct te gebeuren.”

Nationaliteit afpakken

Gisteren liet de N-VA weten te werken aan een wetsvoorstel om jihadisten “automatisch” de nationaliteit af te nemen indien ze beschikken over dubbel staatsburgerschap. Het initiatief gaat uit van N-VA-Kamerleden Koen Metsu en Sarah Smeyers, maar gezien de tegenstand van Geens en de CD&V is het niet zeker of dit voorstel wel wet zal worden.

Voorlopig is zo’n straf enkel mogelijk bij veroordelingen zwaarder dan vijf jaar celstraf. “Nog maar” 4 terroristen kregen zo’n straf, zo liet Francken zelf weten via zijn Facebookpagina gisteren.