De Amerikaanse senaat stemde eind vorige maand in tot strenge sancties tegen Rusland naar aanleiding van het Oekraïne-conflict en de vermeende inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gisteren ondertekende Amerikaans president Donald Trump (Rep.) die wet, maar Rusland kan allerminst lachen met de nieuwe sancties. De Russische premier Dimitri Medvedev heeft het zelfs over een “totale handelsoorlog”.

De wettekst waarin de sancties zijn vervat is verregaand. Ze wordt niet alleen sterk bekritiseerd door Moskou, maar zelfs verschillende Amerikaanse bondgenoten in Europa vinden de tekst drastisch. De sancties zijn onenthousiast getekend door Trump en Moskou communiceert dat hierdoor alle hoop op een betere verstandhouding met de Trump-regering verdwenen is.

Gesloten deuren

Trump is in het verleden altijd tegen meer anti-Russische sancties is geweest. Dit onder meer omwille van de anti-IS-inspanningen die Rusland organiseert in Syrië. Toch was een veto door de president niet politiek eenvoudig, gezien Trump wel hardere sancties tegen Noord-Korea en Iran wil invoeren. Die zijn namelijk ook opgenomen in de sanctie-wet.

Toch is de originele positie van Trump wellicht een reden waarom hij de wet achter gesloten deuren ondertekende. Veelal organiseert Trump veel poespas rond het ondertekenen van wetten en besluiten. Nu bekritiseerde de president evenwel de nieuwe wet en zei dat de maatregel zijn capaciteit om het buitenlands beleid vorm te geven verhindert. Trump zou “veel betere deals” kunnen maken met buitenlandse overheden dan het Amerikaanse parlement.

Kritiek van Trump of niet, de Russen kunnen alleszins niet lachen met de nieuwe sancties. Russisch premier Dimitri Medvedev noemt de zet gelijkaardig aan een “totale handelsoorlog”. De staatsman zei ook dat de regering van Trump haar “volledige machteloosheid” heeft gedemonstreerd.

Sancties

De sancties zelf viseren wapenbedrijven die leveren aan de Syrische regering van Bashar al-Assad. Een ander aspect van de wet betreft cyberveiligheid, omdat Amerika in het verleden verschillende malen slachtoffer is geweest van buitenlandse hackers, ook vanuit Rusland.

De wettekst is een gewijzigde versie van een eerdere tekst. De eerste versie viseerde enkel Rusland en Iran, maar werd gewijzigd omdat onder andere enkele energiebedrijven uit de VS zorgen hadden over de handelsimplicaties. Noord-Korea werd ook toegevoegd om de wet eenvoudiger goedgekeurd te krijgen.

Begin juli ontmoetten president Trump en Russisch president Vladimir Poetin elkaar voor de eerste maal tijdens de G20 in Duitsland. Eerder in juli verhoogden de spanningen tussen Rusland en Duitsland nog omdat Rusland tegen de afspraken in Siemens-turbines verhuisd had naar de Krim, een gebied dat betwist wordt door Rusland en Oekraïne.