Zo’n 100.000 Russische soldaten zullen tegen het einde van de zomer deelnemen aan een Russische oefening aan de oostelijke grens van het NAVO-territorium. De New York Times ziet de oefening als een Russische “intimidatieoefening”.

In het kader van een Russische militaire oefening, Zapad, zullen tegen het einde van de zomer 100.000 Russische soldaten marcheren in Wit-Rusland, de Baltische zee, West-Rusland en de Russische enclave Kaliningrad.

Intimidatieoefening

“Een intimidatieoefening die doet denken aan de meest huiveringwekkende dagen van de Koude Oorlog”, zo omschrijft The New York Times de militaire oefening. Volgens de Verenigde Staten is de kans reëel dat Rusland deze oefening zal gebruiken om haar macht in het westen te verhogen. Het gebied waar de oefening zal plaatsvinden bevindt zich immers nabij enkele lidstaten die zich in het verleden al kritisch uitlieten over de NAVO en dus vrezen de VS dat Rusland met deze oefening voor onrust en destabilisatie zal zorgen.

“De grote bekommernis is dat de troepen niet zullen vertrekken, en dat is geen paranoïde gedachte”, aldus de Amerikaanse generaal Tony Thomas. De Verenigde Staten zal zo’n 600 paracommando’s naar het gebied sturen uit voorzorg.

De oefening werd reeds maanden geleden aangekondigd en is dus geen reactie op de aangekondigde sancties van de Verenigde Staten jegens Rusland. De Amerikaanse Senaat stemde bijna unaniem in met de voorgestelde sancties. Reden hiervoor is de beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de Russische rol in het Oekraïne-conflict.

Begin deze maand ontmoetten president Trump en Russisch president Vladimir Poetin elkaar voor de eerste maal tijdens de G20 in Duitsland. Eerder deze maand verhoogden de spanningen tussen Rusland en Duitsland nog omdat Rusland tegen de afspraken in Siemens-turbines verhuisd had naar de Krim, een gebied dat betwist wordt door Rusland en Oekraïne.