Twee dagen geleden stelde PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn nieuwe boek “Nouvelles conquêtes” voor. De stevige linkse voorstellen van de socialist maken volgens N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover de afstand met Vlaanderen “onoverbrugbaar”.

Een greep uit de voorstellen die Di Rupo presenteerde maakt zijn afslag naar links duidelijk. Zo bepleit de PS-voorzitter een vierdaagse werkweek, gratis onderwijs en een globaal minimuminkomen van 1100 euro per maand. Topmanagers en bedrijfsleiders mogen verder nog maximaal het vijftienvoudige van het laagste loon in hun onderneming verdienen.

Om dit alles te bekostigen kijkt Di Rupo naar de inkomstenzijde van de begroting (lees: nieuwe belastingen). Zo wil de PS-voorzitter een miljonairstaks, een taks op financiële transacties en een taks die bedrijven moeten betalen op de winsten die ze halen uit de robotisering van hun productie. Daarbovenop moet iedere euro hetzelfde worden belast en komt er een bijkomende solidariteitsbijdrage.

“Zelfs in Venezuela moeilijk verkoopbaar is”

De Roover stelt dat de voorstellen van Di Rupo economische wurgende maatregelen zijn. “Hier en daar zit er eentje tussen dat bijzonder leuk klinkt. Maar het is dirigistisch. Het probeert, om het zo te zeggen, mensen tegen hun zin gelukkig te maken. Daar geloven we niet in.”

Di Rupo loopt daarbovenop de extreemlinkse en communistische PTB achterna stelt De Roover. “Ik geloof dat dit pakketje zelfs in Venezuela moeilijk verkoopbaar is. Je merkt dat de PS enorm wordt opgejut door de communisten. Men gaat steeds verder naar de linkerzijde. Het maakt de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië ook alleen maar groter”, betoogt de N-VA-Kamerfractieleider.