Golfstaat Qatar heeft met onmiddellijke ingang de visumplicht voor 80 landen, waaronder ook België, afgeschaft. Een identiteitskaart volstaat dus om het land binnen te komen. Het land hoopt daarmee haar isolement te verbreken waarin het belandde na de boycot door omliggende landen.

Enkele maanden geleden geraakte Qatar in een isolement nadat vele omliggende landen de rijke oliestaat een diplomatieke en economische boycot oplegden. Sindsdien staat het land onder zware druk. Onder andere het toerisme lijdt enorm onder de boycot.

“Meest open land in de regio”

In de hoop terug meer toeristen te lokken naar Qatar, schaft het land de visumplicht af voor 80 landen, waaronder ook België. In de toekomst volstaat een identiteitskaart dus om het land binnen te mogen. “Qatar is nu het meest open land in de regio. We zijn verheugd dat we bezoekers kunnen uitnodigen om kennis te maken met onze gastvrijheid, cultureel erfgoed en natuurlijke schatten”, aldus de autoriteiten.


Enkele maanden geleden knipten Egypte, Saoedi-Arabië, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein alle diplomatieke banden door met de rijke Arabische oliestaat. De gecoördineerde diplomatieke zet van de verschillende Arabische landen tegen hun rivaal kwam er omdat de coalitie het land ervan beschuldigt terroristen in het Midden-Oosten te steunen.

Qatar kwam door het isolement onder zware druk te staan. Voedsel kan nu enkel nog via Turkije, Iran of Oman. Daarnaast lijden het toerisme in het land en de Qatarese luchtvaartmaatschappij Qatar Airways enorm onder de boycot. Bijna de helft van het toerisme in de golfstaat steunde immers op bezoekers van de boycotstaten. Daarom willen de autoriteiten nu toeristen uit andere landen uitnodigen en met open armen ontvangen.